Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


New York Times, despre pandemia din România: Mesajele unor preoți anti-vaccin, reluate de politicieni influenți, explică rata uriașă a mortalității

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Mesajele anti-vaccin ale unor personalități religioase cunoscute, reluate de politicieni proeminenți și de rețelele sociale, explică de ce România are în prezent cea mai mare rată de mortalitate cauzată de COVID-19. Aceasta este concluzia unei analize publicate în ediția online a ziarului american The New York Times.

„În timp ce valul patru al pandemiei făcea ravagii în Europa de Est, infectând în special populația nevaccinată, un episcop al Bisericii Ortodoxe din sudul României își îndemna credincioșii să nu se lase păcăliți de ceea ce văd la televizor și să nu se sperie de COVID-19.

Cel mai important, episcopul Ambrozie de la Giurgiu le-a spus enoriașilor din acest mic oraș din România să nu se grăbească să se vaccineze. Acum, episcopul este urmărit penal pentru declarațiile împotriva vaccinării. Însă apelul său anti-vaccin, reluat de politicieni de seamă sau voci influente din mediul online, ne ajută să înțelegem de ce România a înregistrat în ultimele săptămâni cea mai mare rată de decese COVID din lume”, scriu jurnaliștii de la NYT.

Rata mortalității țării în raport cu populația este de aproape șapte ori mai mare decât cea a Statelor Unite și de aproape 17 ori mai mare decât cea a Germaniei.

„Acest val este mult mai rău decât celelalte – este ca un război”, a declarat pentru publicația citată dr. Anca Streinu-Cercel (fiica lui Adrian Streinu-Cercel – n.red.), care lucrează la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București. „Intrăm pe secție, dar nu știm când vom ieși”.

NYT amintește că aproape zilnic ambulanțele formează cozi în fața spitalelor. Autospecialele aduc tot mai mulți pacienți infectați cu COVID-19 la unitățile medicale, dar sutn nevoite să aștepte pentru eliberarea unui loc.

În opinia dr. Streinu-Cercel, această amploare a valului patru putea fi evitată foarte ușor – prin vaccinare. Doar câteva persoane imunizate cu schema completă au ajuns în stare gravă la spital, a povestit medicul, iar asta oricum s-a întâmplat în cazul unor persoane care aveau sistemul imunitar compromis de alte tratamente, precum cancer sau alte boli extrem de grave.

„Singurul motiv real pentru care ne aflăm în această situație este pentru că populația nu s-a vaccinat”, a punctat ea.

A doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa

Reticența față de vaccinare, alimentată de diverse mesaje din mediul online sau din lumea reală, face ca România să aibă a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa. Aproximativ 44 la sută dintre adulți au primit cel puțin o doză de ser.

Mai prost ca noi la acest capitol stă vecina Bulgaria – cu un procent de 29%. Per total, Uniunea Europeană se situează la 81 la sută, cu mai multe țări înregistrând o rată de imunizare a populației de peste 90 la sută.

Ca lucrurile să fie complicate și mai mult, după cum subliniază jurnaliștii americani, țara noastră a rămas și fără guvern cu puteri depline luna trecută, când Cabinetul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Și Bulgaria are o rată foarte mare a mortalității cauzate de COVID-19, „spitalele fiind deja copleșite, inundate de noi pacienți”. Săptămâna trecută, unul dintre marile spitale din capitala Sofia a făcut apel pentru ajutor la studenții la medicină și la voluntari.

Letonia, o mică națiune baltică unde reticența față de vaccin este deosebit de puternică în rândul populației sale etnice ruse, a devenit luna trecută prima țară membră a Uniunii care a intrat într-un nou lockdown național. Rusia, unde mai puțin de jumătate din populația adultă a fost inoculată cu prima doză de ser, și Ucraina, unde rata de imunizare este sub o treime, au reimpus, de asemenea, restricții radicale, pe fondul creșterii numărului de noi îmbolnăviri.

Știrile false, un rol decisiv

Această ezitare privind vaccinarea antiCOVID-19 a ridicat multe semne de întrebare, astfel că multă lume a observat ce au în comun aceste state – trecutul comunist, dar și faptul că cetățenii acestor țări sunt dezamăgiți de corupția care a urmat după căderea comunismului.

„Știrile false au o influență imensă asupra populației noastre și, în general, în Europa de Est. Ceva ce avem cu toții în comun în această parte a Europei este istoria noastră cu regimul comunist”, a declarat dr. col. Valeriu Gherghiță, coorodnatorul campaniei de vaccinare din România, pentru publicația citată.

Când România era condusă de Nicolae Ceaușescu, executat în 1989, „nimeni nu avea încredere în vecinii săi, în autorități, nimeni nu avea încredere în nimeni”, a punctat șeful CNCAV.

Acest lucru i-a făcut pe mulți oameni să pună la îndoială cam tot ce declară autoritățile sau chiar medicii, mai ales când mediul online este plin de pseudo-experți sceptici la vaccin și care dau sfaturi anti-vaccinare.

„Brusc, toată lumea este expertă, iar știrile false sunt peste tot, 24 de ore din 24. Nu am crezut că pandemia va dura atât de mult, suntem cu toții epuizați”, a precizat pentru NYT dr. Silvia Nica, medic la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

În timp ce medicul Nica dădea declarații, Nicu Paul, un pacient bolnav de COVID-19 în vârstă de 66 de ani, internat în SUUB, se chinuia să respire. El este unul dintre cei peste 18.000 de români infectați spitalizați. Soția lui, Maria, care suferă și ea de probleme pulmonare severe din cauza COVID-19, îi este colegă de salon, în patul alăturat.

Nicu Paul a lucrat timp de 40 de ani ca șofer de ambulanță și nu s-a îmbolnăvit niciodată – „Dumnezeu m-a salvat”, spune el – așa că a decis să nu se vaccineze pentru că „sunt atât de multe zvonuri despre vaccin încât nu știam ce să fac, nu știam ce să cred”.

Lipsa încrederii în autorități a contat și ea

România a început campania de vaccinare în decembrie anul trecut, aceasta fiind coordonată de un om al armatei, cea mai respectată instituție a țării, potrivit sondajelor de opinie. A doua instituție de încredere este însă Biserica Ortodoxă, care a transmis semnale mixte cu privire la vaccinuri, Patriarhul Daniel de la București spunând oamenilor să se hotărască și să asculte doctorii, în timp ce mulți clerici locali și unii episcopi influenți au denunțat vaccinurile ca fiind opera Diavolului.

Colonelul Gheorghiță a spus că a fost șocat de amploarea sentimentului anti-vaccinare. „Ei cred cu adevărat că vaccinurile nu sunt soluția pentru a opri pandemia de COVID-19, asta deși peste 90% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”.

Bătrânii, cel mai vulnerabil grup, au fost cel mai greu de convins, potrivit președintelui CNCAV. Doar 25% dintre persoanele de peste 80 de ani sunt vaccinate împotriva SARS-CoV-2.

La rândul său, dr. Anca Streinu-Cercel a punctat că lipsa de încredere este atât de puternică, încât unii pacienții „care abia pot respira îmi spun că nu există COVID-19”.

„Este foarte greu când atât de mulți oameni neagă ceea ce se întâmplă în jurul lor”.

Mesajele anti-vaccinare, preluate de politicieni

La începutul pandemiei în 2020, dezinformarea privind pandemia în România a urmat în mare parte teme care și-au găsit ecou în multe alte țări, potrivit Alinei Bârgăoanu, expert în cadrul grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false al Comisiei Europene. Astfel, oamenii au distribuit masiv teorii ale conspirației pe Facebook, dar și alte rețele sociale.

Însă pe măsură ce pandemia a continuat, „acest fenomen virtual în mare parte fals s-a transformat într-o mișcare politică condusă de oameni reali precum Diana Șoșoacă, deputat în Parlamentul României. Șoșoacă a condus un protest în nordul țării care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunțând pandemia drept „cea mai mare minciună a secolului” și a organizat mitinguri împotriva portului măștii, în București. Videoclipurile ei au atras milioane de vizualizări.

Bârgăoanu susține, citată de NYT, că există și influențe din Rusia, care au răspândit panică privind vaccinurile antiCOVID-19, dar a punctat că multe dintre cele mai populare teorii ale conspiratiei anti-vaccinare provin din Statele Unite, ceea ce le face deosebit de greu de dezmințit deoarece „România este o țară foarte pro-americană.”

Colonelul Ghorghita a apelat la rețelele de socializare pentru a combate știrile false și s-a întâlnit, de asemenea, cu lideri creștini, evrei și musulmani pentru a le cere să nu alimenteze dezinformările. „Nu au datoria de a recomanda vaccinarea, dar au datoria de a nu recomanda nevaccinarea”, a spus el.

Biserica Ortodoxă este deosebit de importantă datorită influenței sale puternice în zonele rurale, unde ratele de vaccinare sunt la jumătate față de cele din orașe precum București, unde peste 80 la sută dintre adulții eligibili au primit cel puțin o doză de ser antiCOVID-19.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/new-york-times-despre-pandemia-din-romania-mesajele-unor-preoti-anti-vaccin-reluate-de-politicieni-influenti-explica-rata-uriasa-a-mortalitatii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW