Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță: Pandemia nu a trecut şi nici nu va trece în perioada următoare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2021

Pandemia nu a trecut şi nici nu va trece în perioada următoare, a declarat sâmbătă, 6 noiembrie, dr. col. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare și președintele CNCAV.

Specialistul atrage atenția că indiferent că numărul de cazuri noi raportate în 24 de ore a mai scăzut, dar asta nu înseamnă automat că trendul se va menține în scădere, mai ales că de luni elevii vor reveni fizic la școală.

„Aş vrea să mai menţionez faptul că totuşi avem într-adevăr această scădere vizibilă şi evidentă a numărului de cazuri, dar să nu uităm că începe iarna, copiii vor reveni la şcoală în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ cu prezenţa fizică, oamenii vor sta mai mult în spaţii închise, vor interacţiona mai mult, deci categoric din punct de vedere epidemiologic se întrunesc toate condiţiile pentru a creşte numărul de cazuri. Şi ceea ce vedem în Europa în celelalte ţări este o uşoară recrudescenţă a numărului de cazuri (…)

De noi depinde cum va evolua din punct de vedere epidemiologic situaţia în perioada următoare şi cât de bine ne vom pregăti pentru următorul val, pentru că pandemia nu a trecut şi nici nu va trece în perioada următoare. Virusul este supus acestor erori de copiere, este supus acestui risc de a acumula noi mutaţii şi nu este exclusă ipoteza în care peste câteva luni să ne confruntăm cu o variantă virală mult mai adaptată, mult mai evoluată, care să fie mai transmisibilă şi care poate chiar să genereze cazuri mai grave şi să scape de sub protecţia pe care astăzi o avem datorită vaccinurilor”, a declarat Ghoerghiță sâmbătă, în cadrul „Maratonului Informării”.

Același mesaj l-a avut și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful DSU. El a subliniat că presiunea pe sistemul medical este încă uriașă, în ciuda scăderii numărului de noi infectări.

„La acest moment, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut, noi încă avem o presiune pe sectorul medical, încă vin cazuri de terapie intensivă, încă ajungem la momente, cum am fost astăzi, cu zero locuri, astăzi am trimis pacienţi în Cehia şi Danemarca, patru pacienţi, doi în Cehia, doi în Danemarca, aşa că din punctul meu de vedere este un moment în care, da, e mai bine decât acum trei săptămâni, să zicem, la nivelul numărului maxim de cazuri, dar nu neapărat în sistemul medical este mai bine pe linie de impact şi pe linie de aglomeraţie în sectorul primiri urgenţe şi în sectorul terapie intensivă şi în secţiile care internează pacienţi cu COVID”, a explicat șeful DSU.

„Maratonul Informării” este un eveniment dedicat sprijinului populaţiei în realizarea unei alegeri informate în privinţa vaccinării împotriva COVID-19, organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, alături de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW