Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Kelemen Hunor: Prima variantă de coaliție ar fi cu USR / Ce spune despre varianta PSD-PNL

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat miercuri, 3 noiembrie, că prima opțiune a partidului pe care îl conduce este refacerea coaliției de guvernare cu USR. Declarația vine în condițiile în care PNL a început astăzi negocierile pentru formarea unui nou guvern, după ce liberalii au decis să își flexibilizeze mandatul, chemând reprezentanții USR și PSD la discuții.

„Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, aşa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm şi grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”, a declarat Hunor pentru RFI România.

Despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD, președintele UDMR susține că s-ar ajunge la o „majoritate confortabilă” în Parlament.

„Dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale.

Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”, a adăugat el.

Context

Partidul Național Liberal începe miercuri, 3 noiembrie, negocierile pentru formarea unui nou guvern, după ce liberalii au decis să își flexibilizeze mandatul, chemând reprezentanții USR și PSD la discuții.

Echipa de negociere a PNL, formată din Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Dan Vîlceanu, ar urma să se întâlnească cu Dacian Cioloș, președintele USR, la ora 13:00, potrivit unor surse Main News.

„Dacă facem un calcul sumar, lucrurile nu stau chiar așa, sunt un minim de 240 de voturi pe varianta cu USR, hai să nu forțăm matematica (…) Discuțiile se fac între partide și nu la televizor”, a spus Dan Vîlceanu, întrebat dacă o coaliție formată din PNL, USR și UDMR ar avea suficiente voturi în Parlament, ținând cont de demisiile din grupul parlamentar al liberalilor.

După ședința PNL de marți seară, Florin Cîțu l-ar fi sunat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru a programa o întâlnire pentru miercuri. Președintele social-democrat l-ar fi refuzat, în schimb, pe premierul interimar și i-ar fi transmis că îl va contacta mai târziu, întrucât are programul încărcat, relatează surse politice.

O întâlnire între liberali și social-democrați ar urma să aibă loc miercuri seară.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW