Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Noi restricții anunțate de Iohannis: Mască obligatorie peste tot, școli închise, carantină de noapte pentru nevaccinați

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 20 octombrie, noile restricții stabilite în ședința pe care a avut-o în această seară la Palatul Cotroceni. De luni, 25 octombrie, masca de protecție redevine obligatorie atât în interior, cât și în exterior, iar toți elevii intră în vacanță timp de 2 săptămâni.

De asemenea, șeful statului a anunțat și că circulația pe timpul nopții va fi restricționată pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.

Klaus Iohannis a făcut apel la populație să se vaccineze, pentru că imunizarea este „singura soluție” pentru a scăpa de pandemie.

Principalele declarații ale șefului statului:

Bună seara,

Tocmai s-a încheiat ședința (…) Am discutat despre vaccinare, școli și despre restricții și vreau să fiu foarte clar din capul locului. Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea orpește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să spună că nu este așa, dar haideți să vedem cum este în lume.

În vestul Europei, 70% dintre oameni s-au vaccinat, apoi s-au relaxat, pandemia nu mai are impact pentru ei.

În partea noastră a Europei, unde oamenii sunt reticenți la vaccinare, suntem în plin val pandemic, iar la noi în România este o adevărată catastrofă, cu sute și sute de decese zilnic.

Dacă vreți să terminăm cu pandemia, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital sau la ATI vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint că ar fi periculos vaccinul. Singurul lucru care se întâmplă este că scăpați de boală și cert scăpați de formele severe ale bolii, iar noi, ca societate, scăpăm de această pandemie. Până atunci, din păcate, este nevoie de restricții.

Școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, de săptămâna viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca vacanța să fie valabilă nu doar pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu, timp de 2 săptămâni. Începând de luni, este vacanță școlară.

Când vorbim despre protecția individuală, nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. Și în interior, și la exterior, și în târguri și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă.

Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care intră în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, până cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență și experții vor stabili aceste norme și le vor transpune și în limbaj juridic.

Vreau să dau doar câteva exemple, nu exhaustive:

Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați sau cei care au treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie. Până atunci, multă sănătate!

Foto: presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW