Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Autostrada Sibiu – Pitești: Doar turcii au depus ofertă la licitația de 1 miliard euro pentru secțiunea 2

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Asocierea de firme turcești Mapa Insaat Ve Ticarete – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret este unicul ofertant la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Cornetu – Boița (31,33 km), cea mai dificilă a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, a anunțat miercuri, 20 octombrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

O comisie a CNAIR va evalua oferta Mapa Insaat – Cengiz Insaat din punct de vedere tehnic și financiar. Dacă vor trece de acești doi pași, turcii vor obține cel mai mare contract pentru construirea unei autostrăzii din România de la celebra înțelegere cu Bechtel din 2003, care nu avea să fie dusă la bun sfârșit.

Valoarea estimată a înțelegerii este de 4,63 miliarde de lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene neramburabile.

Termenul de realizare prevăzut este de 18 luni pentru proiectare și 50 de luni execuție, conform factorilor de evaluare din documentația de atribuire, însă ofertanții primesc puncte în plus la evaluare pentru reducerea acestor durate. Cu alte cuvinte, doar după deschiderea ofertei Mapa Insaat – Cengiz Insaat vom putea estima un termen de finalizare.

Cinci constructori selectați nu au depus oferte

Licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Cornetu – Boița a fost lansată cu aproape un an, cu toate că studiul de fezabilitate lacunar nu a fost actualizat. În primă fază, 11 asocieri sau societăți au depus candidaturi, din care CNAIR a selectat șase: Mapa Insaat – Cengiz Insaat, Makyol Insaat – Gulemark Agir Sanayi Insaat, Aktor – Rizzani de Eccher, Strabag – Acciona, Impresa Pizzarotti și Astaldi.

Cinci dintre acestea nu ales să nu depună o ofertă, motivele fiind probabil legate de riscurile generate de calitatea slabă a documentației tehnice ori de creșterea prețurilor materialelor de construcții.

Pe această secțiune urmează să fie construite:

– 49 de poduri și viaducte

– Șapte tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m

– Ecoduct în zona localității Lazaret

Autostrada Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122,11 de km este împărțită în 5 loturi va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Secțiunea 1, contractată cu firma austriacă Porr Construct, ar putea fi deschisă circulației spre finalul anului 2022.

Pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) italienii de la Astaldi au primit, în data de 25 august, ordin de începere a lucrărilor, termenul de finalizare fiind de patru ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW