Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


USR propune decalarea anului școlar, cu o vacanță de 2 săptămâni. Ce spun părinții și elevii

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Una dintre măsurile pe care USR le propune în programul de guvernare pentru domeniul Educației este decalarea anului școlar. Mai exact, vacanță de 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii. Dacă Guvernul Cioloș va trece de Parlament, scenariu puțin probabil conform aritmeticii parlamentare, măsura ar urma să intre în vigoare „imediat”.

Atât reprezentanții părinților, cât și cei ai elevilor nu sunt de acord cu decalarea anului școlar, pentru că astfel vor fi întârziate examenele naționale, iar acest lucru ar da peste cap elevii.

Iulian Cristache, președintele Federației naționale a asociațiilor de părinți, a explicat pentru Main News efectele unei astfel de măsuri, în eventualitatea în care s-ar aplica:

Nu suntem de acord cu această propunere (…) Atât timp cât avem ordinul comun care dă posibilitatea la nivelul fiecărei școli să se ia o decizie de intrare în online, nu are rost să avem o gândire unitară și să intrăm în lockdown acolo unde incidențele nu sunt mari (…)

Învățământul primar deja mai are puțin și intră în vacanță. O să aibă vacanță acum, în octombrie. Deci, va fi o săptămână din ceea ce își doresc dumnealor. Pe de altă parte, recuperarea orelor ar trebui să se facă în continuarea structurii anului școlar, iar calendarul pentru anul viitor arată că la începutul verii sunt programate deja examenele naționale, Evaluarea Națională, apoi Bacalaureatul, avem sesiuni, sunt toate legate, sunt lipite, nu ai loc.

Mai avem și sesiunea a doua de Bacalaureat, care deja nu mai poate fi decalată. Aia era decalată la sfârșitul lunii august, unde o decalăm încă 2 săptămâni? Ne ducem până în 15 septembrie?”, a declarat pentru Main News Iulian Cristache.

El a adăugat că o altă problemă ar putea fi și temperaturile extrem de ridicate din timpul verii, dar și faptul că absolvenții de liceu au nevoie de timp pentru a aplica la universitățile din străinătate.

La rândul său, Ariana Dudună, reprezentantă a Asociației de Elevi din Constanța, a evidențiat că decalarea anului școlar nu prezintă niciun beneficiu pentru elevi.

Considerăm că propunerea respectivă nu este în avantajul elevilor, pentru că deși e o propunere mai bună decât anul trecut (…) trebuie să luăm în considerare faptul că decalarea examenelor naționale înseamnă o stare de icnertitudine pentru elevii care le susțin și în al doilea rând, susținerea acecstora (examenelor – n.red.) în condiții meteo nefavorabile.

De altfel, există riscul să avem elevi care vor susține Bacalaureatul la temperaturi de 30 – 35, chiar și 40 de grade. Prin prisma faptului că nu există infrastructura necesară să fie asigurată un sistem de ventilație eficientă, astfel încât temperatura sî fie optimă în sălile în care elevii susțin examenul național, considerăm că nu este o măsură avantajoasă”, a precizat Ariana Dudună pentru Main News.

Aceleași argumente au fost transmise Main News și de către Ana Maria Groza, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov:

AEBI se opune vehement acestei propuneri. În primul rând, de ce să existe o vacanță de două săptămâni când elevii pot învăța în acele două săptămâni online, atunci când vine vorba de problematica incidenței. Mai mult, o întrerupere bruscă a cursurilor produce confuzie, mai ales pentru elevii din anii terminali. Calendarul de bacalaureat se va muta prea aproape de admiteri și va fi un stadiu haotic. Această decalare a fost prost introdusă și în anul precedent, iar elevii au trebuit să vină la școală pe caniculă să învețe”.

Evaluarea Națională 2022 este programată să aibă loc în perioada 14-17 iunie 2022, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat sunt prevăzute să aibă loc în perioada 20 – 24 iunie 2022.

Structura anului școlar 2021-2022:

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

CITEȘTE ȘI Ce măsuri propune USR pentru Educație: Desființarea inspectoratelor școlare, reforma curriculară și update-ul digital al școlilor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW