Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Analist, despre miza atacurilor lui Tăriceanu la adresa lui Dăncilă: Încearcă să îi facă pe membrii PSD să își retragă sprijinul pentru premier la alegerile prezidențiale

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 august 2019 Etichete: , , , ,

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, încearcă să îi facă pe membrii PSD să își retragă sprijinul pentru Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale, susține politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta a spus că premierul nu se va retrage și de aceea le oferă atât de multă libertate celorlalți membri, pentru a nu pierde sprijinul important.

Întârzierea Congresului Extraordinar al PSD și a nominalizării unui candidat PSD i-a oferit lui Călin Popescu Tăriceanu și implicit ALDE, un spațiu de manevră. Tipologia situațiilor de acest gen a fost analizată de un politolog italian, care o numea un potențial șantaj. El analiza situațiile în care grupări politice parlamentare mici reușesc să pună condiții și chiar reușesc să obțină rezultate importante unor partide mai mari, a declarat Pîrvulescu, pentru mainnews.ro.

Analist: Nu este vorba despre funcții în Guvern sau despre ministere, este vorba despre alegerile prezidențiale

Potrivit acestuia, în situația actuală din coaliție nu este vorba despre poziții în Guvern sau despre ministere, este vorba, în primul rând, de candidatura la alegerile prezidențiale.

„Aici nu este vorba de poziții sau de ministere, este vorba, în primul rând, de candidatura la prezidențiale, de unde și această înăsprire a retoricii lui Călin Popescu Tăriceanu, care ajunge într-un moment în care s-ar putea să nu mai poată face pași înapoi, și aici este un mare risc, fiindcă ALDE este o formațiune politică personalizată, care depinde întru totul de Tăriceanu, și în momentul în care nu va mai avea resurse de distribuit, nu va mai avea ministere sau poziții în administrația publică, este foarte posibil să piardă sprijinul și celor care au adus cele 4,7% din voturi la europene, adică a organizațiilor locale, majoritatea aduse din PNL, formate însă din politicieni locali pragmatici care se vor îndrepta spre cei care le dau acces la resurse.”, a menționat analistul politic.

Analist: Viorica Dăncilă este într-o situație complicată iar Tăriceanu încearcă să forțeze lucrurile

Conform sursei citate, liderul ALDE are informații din interiorul partidului PSD, potrivit cărora situația Vioricăi Dăncilă ar fi, în prezent, mai complicată decât pare și astfel, Tăriceanu, încearcă să forțeze puțin situația.

Dacă liderul ALDE va continua să facă presiuni asupra premierului, într-un final, se va ajunge la ruptura coaliției, care, din punctul de vedere al politologului, s-ar fi produs oricum.

„Retorica lui Tăriceanu ar putea duce în final la o ruptură. Ruptura s-ar fi produs oricum, această ruptură era inevitabilă si dacă Liviu Dragnea ar fi rămas la șefia PSD și dacă ar fi fost candidatul PSD la prezidențiale. Din informațiile pe care le am cred că Tăriceanu cunoștea foarte bine situația asta încă din toamna anului trecut. Vorbim aici cu siguranță despre o strategie, dar contextul contează și acest context în care PSD este slăbit ar putea avea unele implicații.”, a precizat el.

Pîrvulescu: Cu cât Dăncilă va oferi mai multă putere celorlalți, cu atât va avea mai puțină putere în partid

Pentru a-și consolida puterea, Viorica Dăncilă le oferă sprijinitorilor săi din partid cât mai multe beneficii, însă, aceste beneficii vor duce la slăbirea poziției premierului în partid.

„În momentul de față, Viorica Dăncilă își consolidează puterea oferind sprijinitorilor săi din interiorul partidului cât mai multe beneficii, vedeți că li se permite baronilor locali să își numească rudele în diferite funcții, tocmai pentru a nu avea contestări interne importante și îi explică lui Tăriceanu că se poate și fără ALDE.(…) Ea le acordă atât de multă libertate, slăbindu-și propria ei poziție, pentru că, cu cât dă mai multă putere celorlalți, cu atât va avea mai puțină putere.”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW