Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Asociația Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale ar putea crește de 8 ori față de anul 2020

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2021

Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă trag un semnal de alarmă. Într-o analiză publicată miercuri, 29 septembrie, aceștia prognozează că, în zilele friguroase de iarnă, prețul gazelor naturale ar putea depăși valoarea de 550 lei/MWh, ceea ce ar însemna o crește de opt ori față de anul 2020.

Prețul gazelor naturale care urmează să se livreze în iarna 2021/2022, arată asociația, prezintă în ultimele două zile o creștere de 71 lei/MWh (20%) pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), fapt cauzat de panica din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare.

În opinia reprezentanților asociației, deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus Romania dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea. Conform datelor TRANSGAZ, singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziție gaze pentru România este la Csanadpalota. În aceste condiții, Asociația Energia Inteligentă avertizează că în această iarnă ar putea exista probleme reale în asigurarea consumatorilor cu gaze naturale.

Care sunt cauzele exploziei prețurilor

Potrivit specialiștilor, principala cauză a creșterii imense, a prețului la gaze din ultima perioadă este legată de politicile energetice din ultimii 20 ani, care nu au reușit să integreze România în nici una dintre noile rutele ale fluxurilor de gaze europene și nu au reușit să înțeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României, urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar și a comportamentului față de importatori.

Prognozele pesimiste ale evoluției prețului gazului marfă arată că acesta poate să depășească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creștere de 8 ori a prețului față de anul 2020), dar chiar și la această valoare, probabil lipsa gazelor, dacă vom avea o iarnă grea, va fi cea mai mare problemă a sezonului rece, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW