Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, în ziua cu cele mai multe cazuri de la debutul pandemiei: Valul 4 e al celor care nu se vaccinează

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2021

Premierul Florin Cîțu a declarat că valul 4 al pandemiei de coronavirus este al celor care nu se vaccinează împotriva COVID-19, în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți, 28 septembrie, 11.049 de cazuri, ce reprezintă un record negativ înregistrat pe teritoriul României în timpul pandemiei.

Am spus că dacă va mai exista un val 4 e doar vina noastră că nu ne vaccinăm(…)99,8% sunt persoane nevaccinate între cele infectate”, a spus premierul marți, 28 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament, premierul a fost pus să comenteze declarațiile pe care le-a făcut pe 28 iunie, când anunța că, deși țintele campaniei de vaccinare nu erau atinse, pandemia de coronavirus fusese eliminată.

Am atins cea mai mare ţintă. Ştiţi că ieri(n.r. 27 iunie) în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă”, a declarat Florin Cîțu, pe 28 iunie.

Prim-ministrul a clarificat declarațiile făcute atunci: „Am zis că pandemia s-a terminat pentru vaccinați”.

Cu 10 zile în urmă, pe 17 iunie, Florin Cîțu le transmitea un mesaj indirect fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, și coordonatorului Campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmând că nu trebuia adusă în discuție posibilitatea apariției unui al patrulea val al pandemiei de COVID-19.

„Tot aud discuţii despre valul patru al pandemiei. Nu ar trebui să avem aceste discuţii. În România avem toate dozele necesare ca să se vaccineze toată lumea. Nu e obligatoriu, dar avem dozele de vaccin. Ne vaccinăm, nu mai avem val patru. Acest val patru există doar dacă nu vrem să ne vaccinăm. Vreau să lăsăm în spate pandemia”, a declarat Florin Cîţu, pe 17 iunie, la Alba Iulia.

La începutul anului 2021, premierul a declarat în mai multe rânduri că obiectivul Guvernului este de a avea 10 milioane de cetățeni vaccinați până la finalul lunii septembrie.

„Obiectivul Guvernului este vaccinarea a peste 10 milioane de oameni în septembrie. Vom avea suficiente doze de vaccin, vom mai deschide centre noi de vaccinare, trebuie doar ca romanii sa își dorească sa fie imunizați. Este singura cale de a învinge pandemia și de a reveni la o viata apropiată de cea normală, pana in această vară”a scris Florin Cîțu, pe Facebook, la finalul lunii martie.

Cu toate acestea, România se află la coada clasamentului când vine vorba de numărul persoanelor vaccinate anti COVID-19, atingând un procent de 28,67%, adică 5.484.187 de persoane imunizate.

Deși ritmul Campaniei de vaccinare părea promițător în primele luni, Guvernul a decis în luna iunie să scoată o mare parte dintre restricțiile impuse în contextul pandemiei, fără să mai țină cont de țintele asumate inițial.

Record negativ al cazurilor de COVID-19

Autoritățile au raportat, marți, 28 septembrie, 11.049 de cazuri – un nou record negativ – și 208 decese cauzate de SARS-CoV-2.

Situația este dramatică în unitățile sanitare, unde se află 11.431 infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 1.267 sunt în secțiile ATI. Din totalul pacienților internați, 306 sunt minori, 289 fiind internați în secții și 17 la ATI.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW