Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Mariana Ioniță, schimbată de la șefia CNAIR cu consilierul lui Florin Cîțu. Un apropiat de-ai lui Dan Voiculescu, numit șef al Consiliului de Administrație

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis, luni, 27 septembrie, înlocuirea Marianei Ioniță din funcția de director general, în locul său fiind numit Cristian Pistol, un apropiat al premierului Florin Cîțu.

Decizia vine la doar două zile distanță de Congresul Partidului Național Liberal, în care Florin Cîțu a fost ales președinte al formațiunii.

Până în prezent Cristian Pistol a ocupat funcția de director al Direcției de Implementare Proiecte din CNAIR și a fost consilier al premierului Florin Cîțu pentru probleme de infrastructură.

Un apropiat de-ai lui Dan Voiculescu, numit șef al Consiliului de Administrație

La conducerea Consiliului de Administrație, în locul lui Cristian Pistol, va ajunge Bogdan Pascu, fost deputat al Partidului Umanist Român în legislatura 2004 – 2008, fost director al Fundației Umaniste „Dan Voiculescu” și fost vicepremier din partea PUR în guvernul Tăriceanu.

În anul 2019, Bogdan Pascu a condus Departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizare proiecte de investiţii în infrastructură, fiind numit în funcție de Viorica Dăncilă, premier la acea vreme.

Cristian Pistol – declarații controversate

După ani și ani de amânări, lucrările la lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda au intrat în linie dreaptă. Cu toate că nu a reușit încă stabilizarea dealului Oiejdea, constructorul Aktor a început așternerea asfaltului în acea zonă pe sensul de mers către Turda, așa încât șoseaua de mare viteză să poată fi deschisă traficului în sistem half-profile pe câteva sute de metri.

În pofida tuturor evidențelor, pe data de 14 septembrie, Cristian Pistol, consilier pe probleme de infrastructură al premierului Florin Cîțu și principalul favorit să preia funcția de director general al CNAIR după debarcarea Marianei Ioniță, a susținut că lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda nu va fi deschis în acest an. Ideea este contrazisă chiar și de reprezentanții asociației „Pro Infrastructură”, cunoscuți pentru scepticismul lor, care estimează deschiderea circulație spre finalul lunii noiembrie.

Mariana Ioniță – un mandat cu bune și rele

Mariana Ioniță a fost numită în funcția de director general al CNAIR pe data de 25 februarie, în mandatul de ministru al liberalului Lucian Bode.

De profesie inginer constructor, fiind absolventă a Universității Tehnice de Construcții București, Mariana Ioniță a deținut anterior funcția de director la Direcția Reglementări Tehnice și Autorizații de Construire în cadrul Ministerului Transporturilor.

Chiar dacă în cele 19 luni petrecute în fruntea CNAIR Mariana Ioniță nu a reușit reformarea din temelii a companiei, comparativ cu alte conduceri s-a văzut o altfel de dinamică. Relația cu constructorii, fie ei români sau străini, s-a îmbunătățit semnificativ, iar aportul societății civile la adoptarea unor decizii a crescut semnificativ. De remarcat aici este ridicarea restricțiilor de viteză pe lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva și semnarea contractelor pentru tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova – Pitești imediat după decizia primei instanțe.

În mandatul său au fost deschise circulației loturile de autostradă Biharia – Borș (5,35 km), Iernut – Chețani plus nodul Chețani (17,9 km), Varianta de ocolire Bacău (16,27 km), lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda (14,8 km) și Râșnov – Cristian (6,3 km).

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW