Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Orban i-a cerut explicații lui Cîțu după ce premierul l-a amenințat din cauza declarației legate de Iohannis

By Robert Madaianu , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2021 Etichete: ,

Ludovic Orban și Florin Cîțu au avut o discuție privată duminică, 26 septembrie, în a doua zi a Congresului PNL, au declarat surse politice pentru Main News.

Astfel, declarația lui Ludovic Orban privind parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis nu va mai fi tranșată în Biroul Executiv al PNL, așa cum anunțase duminică dimineață președintele ales al PNL, Florin Cîțu.

S-a ajuns aici după ce Orban i-ar fi cerut explicații lui Cîțu, care a spus că subiectul va fi tranșat în forul partidului.

Aceleași surse politice au declarat pentru Main News că Ludovic Orban își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la premierul Florin Cîțu, și nu la Cameră, unde ar avea efect direct. Practic, Ludovic Orban se lasă la mâna lui Florin Cîțu, au explicat sursele citate.

Sâmbătă, 25 septembrie, după ce a fost ales președinte al PNL, Florin Cîțu declara despre demisia lui Ludovic Orban că „nu la mine trebuie să-și dea demisia, ci la Camera Deputaților, nu are legătură cu Guvernul”.

Cîțu a mai spus sâmbătă că președinția Camerei Deputaților „rămâne la PNL” și că deocamdată va fi numit un interimar.

Ce spunea Cîțu dimineață

Preşedintele ales al PNL, Florin Cîţu, a cerut duminică, 26 septembrie, ca Ludovic Orban să explice declaraţia sa de la finalul congresului de sâmbătă, conform căreia parteneriatul său cu preşedintele Klaus Iohannis s-a încheiat.

Premierul a punctat că dacă Ludovic Orban nu clarifică această poziție, o va clarifica partidul pentru el.

„În primul rând, demisia se duce la Parlament. Nu la mine vine demisia. După vom discuta. Până se întâmplă sunt doar declarații. Aseară am văzut o declarație a dlui Orban la plecare. Eu sper că era o declarație la supărare, pentru că pe mine m-au votat cei din PNL cu majoritate covârșitoare și pentru parteneriatul cu Klaus Iohannis.

Așa că în primul BEX voi cere dlui Orban să-și clarifice această poziție, ce vrea să spună, pentru că planurile noastre de viitor sunt legate de parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis. Dacă nu o clarifică, o clarificăm noi pentru el. Să-i dăm șansa dlui Orban să o clarifice. Doar să zică ce a vrut să spună cu acea declarație că nu există un parteneriat, pentru că între PNL și președinte există un parteneriat”, a declarat duminică, 26 septembrie, Florin Cîțu, proaspăt ales șef al PNL.

Replica lui Orban

Fostul lider liberal a comentat ironic afirmaţiile lui Florin Cîţu. „De când imi cere mie lămuriri Florin?”, a comentat râzând Orban, potrivit News.ro.

Context

După înfrângerea suferită sâmbătă, 25 septembrie, în cadrul alegerilor pentru conducerea PNL, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Totodată, el a afirmat că nu mai există un parteneriat între el și președintele Klaus Iohannis.

„Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea în funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Voi rămâne consecvent și îmi voi păstra convingerile pentru apărarea valorile liberale. Voi continua să acționez, ca până acum, liberal. Îmi voi prezenta, luni, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a afirmat Ludovic Orban.

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal, după victoria obținută sâmbătă, 25 septembrie, în fața lui Ludovic Orban. Florin Cîțu a obținut puțin peste 60% dintre voturi, iar Ludovic Orban peste 39%.
Congresul PNL a avut loc la Romexpo, unde au participat 5.000 de delegați.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW