Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tabăra lui Florin Cîțu se pregătește de guvernare fără USR PLUS. Vîlceanu: Nu m-ar deranja varianta cu guvern minoritar

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 septembrie 2021

Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe și susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia Partidului Național Liberal (PNL), a declarat joi, 23 septembrie, că preferă varianta unui Guvern minoritar, în detrimentul unei majorități cu USR PLUS.

Dacă fac o comparaţie între modul cum guvernul a funcţionat în 2020 faţă de 2021, aş alege oricând varianta 2020, cu guvern minoritar. Decât să am o majoritate care să blocheze din interior actul de guvernare, mai bine ştim fiecare care ne este poziţia, ce vrem să facem fiecare şi cum ne raportăm la oameni, la electorat”, a declarat Dan Vîlceanu, într-un interviu acordat Profit News, citat de News.ro.

Întrebat dacă un guvern minoritar, care ar avea nevoie de voturile PSD în Parlament, ar putea reprezenta o variantă viabilă și de lungă durată pentru România, Vîlceanu a dat ca exemplu Guvernul condus de Ludovic Orban în anul 2020.

Am depins de PSD, am depins de USR, UDMR anul trecut nu era în alianţă cu noi. Nu înţeleg de ce trebuie să ne raportăm la un partid sau altul. Dacă se va concretiza acest scenariu, cu guvern minoritar, mergi în Parlament şi, acolo, în funcţie de proiect, partidele decid”, a precizat ministrul de Finanțe.

Dan Vîlceanu le-a mai transmis celor de la USR PLUS că, în cazul în care Florin Cîțu va fi ales președinte al PNL, nu vor mai putea cere schimbarea acestuia din funcția de prim-ministru, dacă vor să refacă parteneriatul cu liberalii și UDMR.

Declarațiile lui Vîlceanu sunt în aceeași notă cu cele făcute de Florin Cîțu miercuri seară, când premierul a avut un mesaj tranșant la adresa liderilor USR PLUS.

Ceea ce trebuie să înţeleagă cei de la USR: cu mine vor discuta de luni şi nu-i roagă nimeni să vină la guvernare(…) Eu vreau să meargă mai departe această coaliţie, pentru mine e cea mai bună soluţie până în 2024, dar nu ne rugăm de nimeni”, a declarat Florin Cîţu, miercuri seară, la B1 TV.

Context

Criza politică, generată de decizia unilaterală a premierului de a-l demite pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, s-a adâncit după ce USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, iar miniștrii formațiunii și-au dat demisia din Executiv.

Răspunsul premierului a fost pe măsură. Acesta a demis toți reprezentanții USR PLUS din Guvern, inclusiv prefecți, subprefecți sau secretari de stat.

Negocierile pentru refacerea coaliției au intrat într-un impas înainte să înceapă, întrucât ambele partide organizează alegeri interne. În cazul PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu se vor lupta sâmbătă, 25 septembrie, pentru a obține șefia partidului.

USR PLUS, în schimb, a demarat alegeri online, iar în primul tur a câștigat Dacian Cioloș, la o diferență de 2 procente față de Dan Barna. Cei doi au intrat în turul al doilea, programat pentru săptămâna viitoare.

Astfel, refacerea coaliției stă sub semnul întrebării. În timp ce reprezentanții USR PLUS au declarat că nu se vor întoarce la guvernare atât timp cât Florin Cîțu va fi în funcția de prim-ministru, iar Dacian Cioloș chiar a propus ca partidul să numească propriul premier, Congresul liberalilor le poate da planurile peste cap.

Afirmațiile lui Dan Vîlceanu, puse în același context cu cele făcute de prim-ministru, arată că liberalii nu ar fi deranjați de varianta unui Guvern minoritar, atât timp cât Florin Cîțu rămâne premier, deci o eventuală negociere cu partidul condus în acest moment de Barna și Cioloș nu ar da rezultate, fără o schimbare de direcție din partea USR PLUS.

Tabăra Orban, în schimb, s-a arătat mai deschisă către colaborarea cu USR PLUS, iar actualul președinte al PNL a declarat în mai multe rânduri că singura variantă pentru a rezolva criza politică este refacerea coaliției cu un premier liberal, altul decât actualul șef de Guvern.

Sursă foto:  Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW