Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Tineri nevaccinați și fără alte boli mor de Covid. Dr. Marinescu: Nimeni nu are garanția că va face o formă ușoară, trebuie să ne vaccinăm

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 septembrie 2021 Etichete: , ,

Valul patru al pandemiei COVID-19 face victime din ce în ce mai tinere în România, mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Doctorul Adrian Marinescu a explicat, pentru Main News, că numărul mare de infecții în rândul tinerilor este normal, în condițiile în care aceștia interacționează mult între ei, iar varianta Delta este mult mai contagioasă decât tulpina inițială a coronavirusului.

„Nimeni nu are garanția că va face o formă ușoară”

„În momentul în care vorbim de o variantă virală care se transmite ușor, evident avem un număr mare de infecții. Mai mult, la tineri care interacționează între ei mai mult decât celelalte categorii de vârstă și, în plus, mare parte dintre ei nu sunt vaccinați, te aștepți să ai un număr mai mare de infecții în rândul lor.

Procentul celor care fac forme critice și ajung în Terapie Intensivă și au evoluții imprevizibile este mic, dar totuși acel procent, atunci când numărul este atât de mare de infecții, înseamnă, sigur, că din păcate și tinerii pot ajunge la Terapie Intensivă. Oricum, nimeni nu are garanția că va face o formă ușoară, chiar dacă aparent nu are boli asociate, nu este supraponderal și are și vârsta de partea lui”, a declarat pentru Main News dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, la Institutul National de Boli Infecțioase “Matei Bals” din Capitală.

„Să ne uităm în jur”

Specialistul a subliniat că în condițiile în care varianta Delta este mult mai contagioasă decât tulpina inițială a coronavirusului, deci se transmite mult mai ușor, este normală evoluția numărului de cazuri noi de Covid, în creștere de la o zi la alta.

„Este logic să fie așa, pentru că această variantă (Delta – n.red.) se transmite mult mai ușor”.

Vaccinarea este singura soluție pentru a evita astfel de cazuri și pe viitor, dar oamenii reticenți trebuie să observe că, într-adevăr, și persoanele imunizate se pot infecta, dar formele bolii nu sunt atât de grave ca în cazul nevaccinaților, a mai subliniat dr. Adrian Marinescu.

„Răspunsul este să ne vaccinăm evident. Nu există apăsarea pe un buton, doar faptul că fiecare dintre noi se poate uita în jur. Sigur, dacă vrea să o facă. Și va realiza extrem de clar că persoanele care sunt vaccinate, chiar dacă se infectează, fac forme ușoare, își protejează viața și invers. Ne uităm la colegii de serviciu, vecinii de bloc, lucrurile acestea din real life ar trebui, teoretic, să ne ajute”, a mai punctat medicul.

Context

Autoritățile au raportat în ultimele zile, în bilanțul zilnic de COVID-19, mai multe decese înregistrate în rândul unor tineri de 20 de ani și fără alte boli.

Un băiat în vârstâ de 20 de ani care nu suferea de alte boli și nu era vaccinat a murit din cauza Covid-19, potrivit bilanțului transmis joi, 23 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Și miercuri, 22 septembrie, a fost înregistrat un deces la categoria 20 – 29 de ani la o persoană care nu era imunizată antiCovid, fiind vorba despre o femeie de 26 de ani din județul Giurgiu. De menționat este că tânăra avea o afecțiune asociată.

Și marți, 21 septembrie, GCS raporta un caz similar – un tânăr de 26 de ani, din județul Dolj, care nu era vaccinat antiCovid și nici nu suferea de alte boli, ucis de Covid-19.

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW