Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


FMI a îmbunătățit din nou prognoza de creștere economică pentru România

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 august 2021

Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în creștere, de la 6% la 7% din PIB, prognoza de creștere a economiei românești pentru anul 2021.

Într-un comunicat transmis, vineri, 27 august, FMI arată că economia românească s-a descurcat relativ bine în timpul crizei COVID-19, în condițiile în care contracția PIB în 2020 (-3,9 la sută) a fost semnificativ mai mică decât media Uniunii Europene (-6,2 la sută).

Consumul – motorul creșterii economice

Potrivit FMI creșterea PIB, proiectată la 7% în 2021, se datorează în principal consumului privat și va fi însoțită de o creștere tranzitorie a inflației. Pe termen mediu, Fondul preconizează că producția va reveni la traiectoria sa pre-pandemică, pe măsură ce „cicatricile” din pandemie se vor vindeca.

Investițiile publice vor fi stimulate de finanțarea asigurată de UE, inclusiv prin noile resurse din Mecanismul de Redresare și Reziliență și din bugetul multianual UE 2021-2027.

FMI preconizează că deficitul de cont curent se va restrânge moderat pe termen mediu pe măsură ce consolidarea fiscală va avea loc și creșterea va încetini către potențial.

Fondul recomandă lărgirea spațiului de manevră fiscală

Experții Fondului susțin că, pe măsură ce recuperarea economică se consolidează, politica fiscală ar trebui să acorde prioritate reconstrucției spațiului de manevră fiscală. Chiar dacă bugetul pentru acest an pune bazele consolidării fiscale, FMI subliniază că vor fi necesare eforturi suplimentare semnificative de consolidare pe termen mediu pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB.

În același timp, arată FMI, baza de venituri ar trebui extinsă și administrarea veniturilor ar trebui consolidată pentru a realiza o distribuție mai echitabilă a sarcinii fiscale și pentru a îmbunătăți eficiența fiscală. Cheltuielile ar trebui reprioritizate prin stimularea investițiilor publice, asigurând în același timp o traiectorie durabilă pe termen mediu pentru cheltuielile cu salariile și pensiile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW