Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Care este stadiul dosarului Laurei Codruța Kovesi, după ce procurorii Secției Speciale au depășit cu 4 luni termenul fixat de ÎCCJ

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 16 august 2021

Ancheta făcută de procurorii Secției Speciale în dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub urmărire penală a fost verificată la nivelul Parchetului General, după ce termenul stabilit de Instanța Supremă a fost depășit cu 4 luni, potrivit unui răspuns acordat Main News.

În raport de cele constatate, respectiv specificitatea probatoriului administrat, au fost stabilite măsuri pentru urgentarea soluționării cauzei. Având în vedere caracterul nepublic al procedurii în timpul urmăririi penale, astfel cum statuează art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală, alte informații nu pot fi comunicate în această etapă procesuală”, se mai arată în răspunsul dat de Parchetul General la solicitarea Main News.

Precizările Parchetului General vin după ce procurorii Secției Speciale nu au finalizat ancheta în dosarul în care fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a fost acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în cazul extrădării lui Nicolae Popa, deși Înalta Curte de Casație și Justiție le dăduse termen până pe 1 aprilie.

Context

Laura Codruța Kovesi a fost inculpată și pusă sub control judiciar de Secția Specială în martie 2019, dar, la scurt timp, Înalta Curte a revocat măsura și a desființat, practic, acuzațiile.

Judecătorul de drepturi și libertăți reține neîndeplinirea condițiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în mișcare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor, aspect ce echivalează cu inexistentă notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanței prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligații decât cele expres și limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiză elementelor ce țin de temeinicie”, arată motivarea din 2019.

În ianuarie 2021, Laura Codruța Kovesi a cerut Instanței Supreme să oblige procurorii SIIJ să finalizeze mai repede cercetările. Judecătorii i-au dat dreptate fostei șefe a DNA și au stabilit data de 1 aprilie drept termen pentru finalizarea anchetei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 51979 more Information to that Topic: mainnews.ro/care-este-stadiul-dosarului-laurei-codruta-kovesi-dupa-ce-procurorii-sectiei-speciale-au-depasit-cu-4-luni-termenul-fixat-de-iccj/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW