Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Care sunt propunerile României pentru funcția de comisar european

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 9 august 2019 Etichete: , , , , ,

Viorica Dăncilă a spus, pe 26 iulie, că România propune un bărbat și o femeie pentru funcțiile de comisari europeni. Rovana Plumb și Dan Nica ar fi cei pe care țara noastră i-a propus pentru fotoliile de la Bruxelles.

Potrivit unor surse politice Mediafax, premierul României a trimis preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, la Bruxelles, scrisoarea cu propunerile pentru comisari europeni, în persoanele lui Dan Nica și a Rovanei Plumb.

Conform acelorași surse, Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar, a fost propus pentru funcţia de comisar european interimar desemnat de România.Țara noastră are în vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate.

Rovana Plumb, vizată în dosarul „Belina”

Rovana Plumb este vicepreședinte al grupului socialiștilor din Parlamentul European și a fost aleasă  europarlamentar pe lista PSD.În 2017, DNA a cerut urmărirea penală a Rovanei Plumb, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu, însă Parlamentul a respins cererea anchetatorilor. Procurorii suspectau că „ar fi inițiat și promovat Hotărârea de Guvern 858/2013, cu încălcarea normelor în vigoare, fapt ce a sprijinit trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale”.

A fost ministrul Mediului în perioada 2012-2014, ministrul Muncii între 2014-2015 și ministru delegat pentru fonduri europene în 2017.

Dan Nica, vizat de DNA în dosarul „Microsoft II”

Dan Nica a fost ministru al Comunicațiilor și tehnologiei informației între 2000 și 2004, în mandatul lui Năstase, între 2012 și 2014, în mandatul lui Ponta și este europarlamentar PSD din anul 2014.

El a mai deținut funcția de ministru de interne în guvernul Boc între 2008 și 2009.DNA a dispus urmărire penală a lui Dan Nica pentru pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul privind licențele Microsoft, cunoscut ca „Microsoft II”. Klaus Iohannis a cerut începerea urmăririi penale a acestuia, în 2016.

„În calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft”, spunea DNA. Ulterior, dosarul a fost clasat.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW