Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Clotilde Armand, mandatată de Consiliul Local Sector 1 să solicite rezilierea contractului cu Romprest

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 iulie 2021

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost mandatat de Consiliul Local pentru a solicita în instanță rezilierea contractului de salubritate încheiat cu firma Romprest.

Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi „pentru” și 9 abțineri.

Consilierii PNL au introdus și trei amendamente. Prin intermediul unuia dintre aceste amendamente liberalii au vrut să se asigure că votul a fost dat asupra oportunității proiectului de hotărâre, astfel că legalitatea şi eventuale prejudicii ar putea cădea în sarcina primarului Clotilde Armand și a aparatului de specialitate.

Povestea contractului cu Romprest

Contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest a fost încheiat pe 30 iunie 2008, în timpul mandatului liberalului Andrei Chiliman, pe un termen de 25 de ani. Chiar în ziua parafării înțelegerii judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea licitației, în urma unei contestații depuse de firma Masoti SRL.

În anul 2012, ca urmare a unei solicitări formulată de Romprest pentru ajustarea tarifelor, Consiliul Local decide indexarea cu coeficientul de 0,515 – indicele prețurilor de consum pe ramura de apă, canal, salubritate.

În 2016, Curtea de Conturi arată într-un raport de audit că majorarea tarifelor ar fi trebui să se facă cu coeficientul de 0,225 – indicele prețurilor de consum -, iar nu cu 0,515. În același document, inspectorii solicită recuperarea imediată a sumei de 117,9 milioane lei, din care 94,15 milioane lei reprezintă plăți nelegale din diferența de index de ajustare, iar aproape 23,74 milioane lei dobânzi și penalități de întârziere. Imediat după publicarea raportului, Consiliul Local a adoptat o hotărâre de intrare în legalitate, astfel încât tarifele inițiale au fost majorate cu coeficientul de 0,225.

Pe 1 aprilie 2019, în pofida criticilor aduse de USR PLUS, majoritatea PSD din Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care tarifele de salubritate au fost majorate. Printre altele, prețul pentru spălatul carosabilului a crescut de la 9,98 lei fără TVA pe 100² la 24,02 lei fără TVA, iar cel pentru măturat manual de la 6,09 lei fără TVA pe 100² la 8,17 lei fără TVA.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW