Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Câți bani în plus vrea Ministerul Justiției la rectificarea bugetară. Stelian Ion poate răsufla ușurat: Execuția a ajuns la 96,87% din fondurile alocate primului semestru

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 iulie 2021

Ministerul Justiției cere fonduri suplimentare în valoare de 844 de milioane de lei la rectificarea bugetară din anul 2021, ce ar urma să fie alocate cheltuielilor de personal, transferurilor între unitățile administrației publice și activelor financiare. Execuția din primele 6 luni ale anului este de 96,87% din bugetul alocat primului semestru.

În urma analizei execuției bugetare privind fondurile utilizate la data de 30 iunie 2021, precum și a necesarului de fonduri estimat până la sfârșitul anului, pentru desfășurarea în condiții optime a activității aparatului propriu al Ministerului Justiției, instanțelor judecătorești și instituțiilor subordonate, prin adresa nr. 2/69290/16.07.2021 Ministerul Justiției a transmis Ministerului Finanțelor necesarul suplimentar de fonduri în sumă de 858.406 mii lei credite de angajament și 844.173 mii lei credite bugetare”, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Justiției la solicitarea Main News.

Detaliat, pe titluri de cheltuieli, Ministerul Justiției a cerut fonduri suplimentare pentru 4 categorii: „Cheltuieli de personal”, „Transferuri între unități ale administrației publice”, „Alte cheltuieli” și „Active financiare”.

Cât s-a cheltuit în primele 6 luni

Bugetul Ministerului Justiției pe anul 2021 a fost de aproximativ 4,68 de miliarde de lei, din care pentru primul semestru s-au alocat fonduri de 2,32 de miliarde de lei.

Plățile efectuate de Ministerul Justiției în primele 6 luni ale anului au însumat aproximativ 2,25 de miliarde de lei, ceea ce a dus la o execuție bugetară de 96,87% din bugetul primului semestru și 48,12% din bugetul pe anul 2021.

Stelian Ion poate răsufla ușurat

Premierul a spus în mai multe rânduri, de când a preluat șefia Guvernului, că ia în calcul demiterea miniștrilor, dacă nu dau randament din punct de vedere al execuției bugetare.

Florin Cîțu a transmis, luni, că urmează să publice o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte, fără să țină cont de protocolul din coaliția de guvernare, încheiat după scandalul revocării lui Vlad Voiculescu, lucru ce a întărit zvonurile legate de remanierea unor miniștri.

Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni”, a scris Florin Cîțu, luni, pe Facebook.

Vicepremierul Dan Barna a comentat afirmațiile premierului, dar a lăsat să se înțeleagă că nu se așteaptă la nicio posibilă revocare, afirmând că miniștrii USR PLUS nu au probleme în ceea ce privește execuția bugetară din primele 6 luni ale anului.

Deci lucrurile sunt în bună stare din punctul nostru de vedere. Mesajul premierului este unul firesc. Evident este o discuţie cu fiecare ministru al Guvernului pentru a vedea cum stăm, unde există rezerve, dacă există rezerve şi sumă vom avea pentru rectificare”, a spus Dan Barna, luni, la finalul ședinței Biroului Politic Național al USR PLUS.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW