Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Fondurilor Europene, întâlnire cu vicepreședintele BERD: Ar putea avea un rol important în conturarea reformelor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 iulie 2021

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a întâlnit cu vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux. Discuția celor doi oficiali a vizat implicarea BERD în oportunitățile de finanțare europeană care demarează în anul 2021, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin Programele Operaționale. 

Această implicare se poate concretiza, în principiu, pe două dimensiuni – sprijin financiar și asistență tehnică”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

MIPE transmite că va fi semnat în curând un Memorandum de Înțelegere privind cadrul viitor de cooperare.

„Apreciez colaborarea valoroasă cu BERD în cadrul programelor de până acum. În special aș menționa sprijinul acordat autorităților locale și regionale în dezvoltarea proiectelor din sectorul de apă, precum și conturarea reformei ample din acest sector, pe care am inclus-o în PNRR. În continuare, cred că ar putea aduce o contribuție importantă, spre exemplu la dezvoltarea proiectelor ce vor fi prinsa în Fondul local sau în Fondul pentru Valul renovării. De asemenea, cred că ar putea avea un rol important în conturarea reformelor și pe alte domenii”, a declarat ministrul Cristian Ghinea, citat în comunicatul MIPE.

Alain Pilloux a transmis că BERD continuă să pună la dispoziția României expertiza sa în absorbția de fonduri europene.

„În cadrul întâlnirii am discutat modalităţi de colaborare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Invest EU, dar şi în cadrul politicii de coeziune aferente noului ciclu financiar 2021-2027. Am apreciat discuţiile deschise cu Ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene şi echipa sa şi dorim să continuăm în această manieră pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene şi implementarea reformelor cu impact regional”, a declarat vicepreşedintele BERD Alain Pilloux.

BERD a susținut, din 2007 până în prezent, cu cofinanțare de aproximativ 5 miliarde de euro dezvoltarea și implementarea de proiecte pe programele europene, iar oficialii Băncii au subliniat că sprijinul ar putea crește în perioada următoare, arată MIPE.

La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a subliniat ca prioritate găsirea unor formule care să îmbine finanțările private cu fondurile europene, precum și extinderea instrumentelor financiare pentru domeniul eficienței energetice”, a precizat sursa citată.

La întâlnirea de luni au mai participat, din partea BERD, Mark Davis, Regional Director România și Bulgaria; Mihaela Mihăilescu, Director adjunct – România; Venera Vlad, Associated Director – Infrastructură, în timp ce din partea MIPE au fost prezenți Teodora Preoteasa, Director general, Direcția programare și coordonare sistem, Svetlana Gomboș, Director General AM Programul Operațional Competitivitate (POC), George Cărpușor, șef serviciu AM POC.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW