Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Petre Neacșa, director în cadrul Ministerului Transporturilor, arestat preventiv pentru 30 de zile / Procurorii DNA îl acuză că ar fi primit 460.000 de lei pentru a asigura achiziția la suprapreț a patru nave

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 8 iulie 2021

Directorul Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor, Petre Neacșa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită în dosarul privind navele achiziționate la suprapreț de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), potrivit unei decizii a Tribunalului Constanța.

Procurorii DNA susțin că Petre Neacșa ar fi primit 460.000 de lei de la un om de afaceri pentru a asigura, prin intermediul Direcției economice, fondurile necesare pentru achiziția la suprapreț a patru nave(trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85 de milioane de lei fără TVA.

Context

Daniel Manole, fostul director al ARSVOM a fost pus sub acuzare de DNA, săptămâna trecută, pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Acesta, împreună cu alți trei inculpați, ar fi contribuit la achiziția la suprapreț a patru nave, în perioada septembrie-noiembrie 2020, în valoare totală de 85.000.000 de lei fără TVA, arată procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, în cele patru contracte de achiziție au fost prevăzute clauze defavorabile Agenției. ARSVOM a fost obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, urmând ca restul banilor să fie plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, potrivit unui comunicat transmis de DNA.

Procurorii susțin că Daniel Manole a primit aproximativ 2.000.000 de lei pentru contribuția sa la procedura de achiziție, adică 3% din valoarea pe care ARSVOM a plătit-o către societatea care a livrat navele.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW