Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iuliana Scântei, despre proiectul pentru desființarea SIIJ: Fac apel pentru găsirea unui punct de vedere comun, care să includă recomandările Comisiei de la Veneția în formula adoptată la Senat

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 iulie 2021

Iuliana Scântei, președintele Comisiei juridice din Senat, le cere membrilor coaliției de la guvernare să găsească un numitor comun pentru a include toate recomandările Comisiei de la Veneția în proiectul pentru desființarea Secției Speciale.

Răspunsul Comisiei de la Veneția confirmă că demersul meu, ca Președinte al Comisiei Juridice a Senatului, și al colegilor mei senatori PNL a fost corect, propunând eliminarea superimunităților acordate magistraților prin forma legii adoptate de Camera Deputaților. Avizul acordat de deputați în favoarea CSM, la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupție, nu este conform cu standardele europene în materia răspunderii magistraților”, a scris Iuliana Scântei, pe Facebook.

Senatorul liberal le cere liderilor coaliției să convoace o sesiune parlamentară extraordinară la Senat pentru a desființa Secția Specială cât mai curând.

Fac, în același timp, apel la colegii de coaliție pentru găsirea grabnică a unui punct de vedere comun, astfel ca toate recomandările Comisiei de la Veneția să fie incluse în formula pe care o vom adopta la Senat. Sper, de asemenea, ca toți partenerii din majoritatea parlamentară să ajungă la un punct de vedere comun pentru ca unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare să fie îndeplinit, odată cu desființarea controversatei Secții speciale”, a precizat președintele Comisiei juridice din Senat.

Iuliana Scântei arată că prin desființarea SIIJ se va închide un capitol rușinos al ultimilor ani, când independența magistraților a fost luată cu asalt.

Totul depinde de vocația respectării independenței magistraților și de îndeplinirea unor mari așteptări, între care ridicarea MCV este, pentru PNL, o piatră de hotar. De îndată ce sesiunea extraordinară va fi inițiată, voi convoca Comisia juridică pentru adoptarea raportului asupra legii. Senatorii PNL au depus deja amendamentele pentru eliminarea superimunităților. SIIJ va fi aruncată la coșul de gunoi al istoriei”, a adăugat senatorul liberal.

Context

Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), dar arată că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

Liberalii au depus mai multe amendamente ce ar urma să elimine „superimunitatea” acordată magistraților prin forma adoptată de Camera Deputaților.

Deși sesiunea ordinară a Parlamentului s-a încheiat la finalul lunii iunie, liderii coaliției au înaintat posibilitatea de a convoca o sesiune extraordinară strict pentru a adopta proiectul pentru desființarea SIIJ.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/iuliana-scantei-despre-proiectul-pentru-desfiintarea-siij-fac-apel-pentru-gasirea-unui-punct-de-vedere-comun-care-sa-includa-recomandarile-comisiei-de-la-venetia-in-formula-adoptata-la-senat/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 74858 additional Info to that Topic: mainnews.ro/iuliana-scantei-despre-proiectul-pentru-desfiintarea-siij-fac-apel-pentru-gasirea-unui-punct-de-vedere-comun-care-sa-includa-recomandarile-comisiei-de-la-venetia-in-formula-adopt…

  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/iuliana-scantei-despre-proiectul-pentru-desfiintarea-siij-fac-apel-pentru-gasirea-unui-punct-de-vedere-comun-care-sa-includa-recomandarile-comisiei-de-la-venetia-in-formula-adoptata-la-senat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW