Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Inițiativă legislativă: Jandarmii vor putea opri în trafic camioanele care transportă lemn / Inițiator: Creștem efectivele celor care apără pădurea

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 30 iunie 2021

Ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române vor putea opri în trafic camioanele care transportă lemn și vor putea verifica documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii, atunci când există indicii despre comiterea unei fapte de natură contravențională sau penală, potrivit unui proiect de lege inițiat de doi deputați USR PLUS.

Prin implicarea Jandarmeriei Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă, tăierile ilegale ar fi descurajate. Am recăpăta controlul asupra pădurilor și – de ce nu? – asupra viitorului. Dând și Jandarmeriei Române posibilitatea de a controla transporturile de lemn, dar și de a sancționa contravenienții, creștem efectivele celor care apără pădurea. Resursele le avem, mai e nevoie doar de a le da cadrul legal pentru a ne ajuta”, a declarat deputatul USR PLUS Bogdan Rodeanu, unul dintre inițiatorii legii, citat într-un comunicat transmis de USR PLUS.

Proiectul de lege ar urma să completeze Legea 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române și OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru a spori atribuțiile oamenilor legii în ceea ce privește oprirea celor care transportă material lemnos.

Astfel, transportatorii de lemn vor putea fi opriți la semnalele ofițerilor și subofițerilor Jandarmeriei și vor fi obligați să le prezinte documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii. Dacă vor refuza, șoferii vor putea fi amendați, iar vehiculul va putea fi imobilizat.

Din pădurile României dispare un volum de lemn de două ori mai mare decât cel valorificat oficial. Știm cu toții, cetățeni și reprezentanți ai statului, că infracționalitatea din jurul materialului lemnos a atins cote alarmante, dar cadrul legal insuficient împiedică autoritățile să pună în practică un sistem integrat de control cu participarea mai multor instituții cu activitate relevantă în domeniul siguranței publice. De exemplu, printre metodele folosite pentru scoaterea din pădure a lemnului tăiat ilegal se numără utilizarea de către transportatori a aceluiași aviz pe distanțe scurte, în mod repetat. Și nu există suficiente echipaje ale Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere care să verifice cât mai multe mașini ce transportă lemn pe drumurile publice”, a explicat deputatul USR PLUS Adrian Giurgiu, inițiator al proiectului legislativ.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW