Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD a atacat la CCR revocarea Avocatului Poporului

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 iunie 2021

Partidul Social Democrat a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la revocarea Renatei Weber din funcția de avocat al poporului.

Social-democrații susțin că prin votul exprimat miercuri în Parlament au fost încălcate prevederile articolului 1 din Constituție referitoare la principiul legalității și cele ale articolului 58 privind statutul Avocatului Poporului și durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului

„Statutul Avocatului Poporului este consacrat la nivel constituţional, fiind reglementat în capitolul IV – Avocatul Poporului, cuprins în titlul II Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale. Introdus în sistemul juridic român prin Constituţia din 1991, Avocatul Poporului este reglementat în prezent de dispoziţiile art. 58-60 din a României, care stabilesc numirea şi rolul, exercitarea atribuţiilor şi raportul în faţa Parlamentului. Potrivit dispoziţiilor art. 58 alin. (1) din Constituţie, Avocatul Poporului este numit pentru un mandat constituţional de 5 ani”, arată reprezentanții PSD.

PSD invocă principiile Comisiei de la Veneția

În plus social-democrații consideră că au fost încălcate principiile Comisiei de la Veneția, o instituție de care au criticat-o în perioada în care s-au aflat la putere.

„Principiile privind protecția și promovarea instituției Ombudsman („Principiile de la Veneția”) adoptate de Comisia de la Veneția la cea de-a 118-ea sesiune plenară (Veneția, 15-16 martie 2019) conțin o serie de linii directoare menite să asigure independența mandatului Avocatului Poporului și aminitim aici, Principiul nr. 11, conform căruia”, subliniată social-democrații.

Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de avocat al poporului în urma unui vot exprimat în plenul reunit al Parlamentului.

Renate Weber a fost desemnată avocat al poporului pe 26 iunie 2019, cu votul majorității de la acea vreme PSD-ALDE, mandatul său fiind de 5 ani. Fost europarlamentar ALDE, Weber a intrat deseori în conflict cu liderii PNL, după ce a atacat la Curtea Constituțională mai multe acte normative pentru combaterea pandemiei COVID-19.

CITEȘTE ȘI: A fost stabilit calendarul pentru numirea unui nou avocat al poporului / Ludovic Orban: Renate Weber a fost avocatul PSD și chiar un avocat al diavolului

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW