Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE Procesul #Colectiv | Instanța pune în discuție reunirea dosarelor, la o zi după ce le-a disjuns / Contre între judecători și procurorul DNA: Sala a început să aplaude când a fost chemat înapoi din ultima bancă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 iunie 2021

UPDATE 15:50 Instanța pune în discuție reunirea dosarelor, la o zi după ce le-a disjuns. Acest lucru va fi dezbătut la termenul de miercuri.

UPDATE 15:40 Contrele dintre judecătorii Curții de Apel București și procurorul Direcției Naționale Anticorupție au continuat, chiar dacă procesul a fost suspendat pentru puțin timp.

Doamna procuror, vă rugam sa părăsiți sala. Ne asumăm noi, judecătorii”, a fost mesajul judecătorilor.

Procurorul DNA a rămas în sală, însă nu la masa procurorului, ci în ultima bancă, printre oameni.

Ulterior, s-a ivit nevoia unei concluzii a Direcției Naționale Anticorupție, iar judecătoarea l-a chemat înapoi pe procuror din ultima bancă. Toată sala a aplaudat.

Știrea inițială

Marți are loc ultimul termen pentru patronii Clubului Colectiv, din procesul tragediei din 30 octombrie 2015. Judecătorul Curții de Apel București și procurorul DNA, prezent în sală, s-au contrat, după ce dosarul a fost împărțit în două la termenul de luni.

Judecătorul i-a transmis procurorului DNA că nu are ce căuta în sală, după ce dosarul a fost disjuns. În replică, procurorul DNA a transmis că are un ordin al Parchetului General care îi permite acest lucru.

Este o hotărâre nelegală fără participarea Direcției Naționale Anticorupție”, a adăugat procurorul de caz.

Adina Pretoria Dumitrache, judecătorul Curții de Apel București, a suspendat ședința, după ce s-a făcut rumoare în sală: „Ați înnebunit sau ce? Am si eu o limită”, le-a transmis persoanelor prezente în sala de judecată.

Până vin înapoi, avocații să vorbească între ei și când vin eu să nu mai vorbească nimeni”, a mai spus judecătoarea.

Procesul s-a reluat în scurt timp, după ce judecătoarea s-a reîntors în sală.

Dosarul a fost împărțit în două

La termenul de luni, cei doi judecători ai Curții de Apel nu s-au putut pune de acord asupra schimbării încadrării juridice pentru funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Astfel, dosarul Colectiv a fost disjuns, iar termenul pentru schimbarea încadrării juridice pentru funcționarii publici a fost stabilit pe 22 septembrie.

Pentru celelalte părți implicate în dosar, printre care patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei de artificii sau pirotehniștii, procesul continuă separat.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW