Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană infirmă zvonurile că PNRR ar fi fost respins: Am început evaluarea aprofundată. Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 iunie 2021

Comisia Europeană transmite că a început evaluarea aprofundată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se va afla în contact permanent cu România, pentru a clarifica orice aspect legat de proiectele incluse în PNRR și pentru a asigura utilizarea optimă a fondurilor. 

Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit. În această perioadă, nu vom putea furniza o evaluare preliminară. Astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acționa în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potențială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informații suplimentare”, se arată într-o postare pe Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ulterior, Comisia Europeană a ținut să infirme zvonurile potrivit cărora Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost respins.

Pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia Europeană se află în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul planurilor lor de redresare și reziliență. Aceste schimburi sunt o parte cu totul normală și preconizată a procedurii de evaluare, astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență [articolul 19 alineatul (1)]”, potrivit unei postări ulterioare a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Dispute politice pe marginea PNRR

Social-democrații au transmis, vineri dimineață, că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost respins de Comisia Europeană, informație infirmată de premierul Florin Cîțu, și i-au cerut demisia ministrului Fondurilor Europene.

Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul, vineri dimineață, pe Facebook.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a transmis lui Marcel Ciolacu că își va da demisia din Guvern doar în cazul în care PNRR nu va fi aprobat de Comisia Europeană și i-a cerut liderului PSD să facă același lucru în caz contrar.

PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească. Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu. Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD”, este propunerea lui Cristian Ghinea.

În plus, Ghinea a explicat că reprezentanții Comisiei Europene au cerut clarificări legate de costurile proiectelor din PNRR, o procedură pe care ministrul o consideră „normală, tehnică și bazată pe evidențe”.

Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing. Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior. Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, a explicat ministrul.

În replică, Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Cristian Ghinea, argumentând că nu ar fi citit PNRR înainte să îl trimită la Bruxelles și amenință parlamentarii PNL și UDMR că vor răspunde solidar dacă nu votează moțiunea simplă depusă de social-democrați împotriva ministrului.

Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale. Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!(…) Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??! Cristian, TU ești un dezastru! ZERO! Cum să îți spun în ”penerereză” ca să înțelegi și tu: PLEACĂ ACASĂ”, este răspunsul lui Marcel Ciolacu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW