Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Proiectul pentru introducerea educației sexuale în școli, reexaminat în Parlament / USR PLUS: Am depus patru amendamente care să corecteze legea, dar au fost respinse

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 iunie 2021

USR PLUS arată că este singurul partid parlamentar care susține cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care vizează educația pentru sănătate, acuzând partidele din coaliția de guvernare că au acordat un vot „de complezență” în acest sens, fără să aibă intenția reală de a modifica inițiativa legislativă. 

În Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, parlamentarii USR PLUS au votat pentru reexaminare și au depus patru amendamente care să corecteze legea, oferind și garanțiile necesare pentru eliminarea unor temeri ale altor parlamentari, dar toate amendamentele au fost respinse”, arată USR PLUS, într-un comunicat de presă.

Amendamentele depuse de USR PLUS vizau eliminarea articolului de lege care schimbă sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară”, introducerea orelor de educație sexuală din clasa a V-a, predarea orelor de către cadre medicale și posibilitatea ca părinții să își retragă copiii de la aceste ore.

Cererea de reexaminare venită de la președintele țării a fost votată din complezență de către colegii din coaliție, pentru a se deschide dezbaterile în comisie, iar, după trei ore, am ajuns la un vot în care să lăsăm legea neschimbată, în ciuda numeroaselor propuneri de deblocare. Vestea bună pentru România este că legea a fost deblocată, mergând la plenul Senatului. Vestea rea pentru noi toți este că partea din România care își dorește reforme instituționale robuste va trebui să (mai) aibă răbdare, nu doar cu „țara din jurul nostru”, dar și cu politicienii trecutului care votează în funcție de teama cea mai mare. Cuvintele „încredere”, „curaj”, „reformă” nu fac parte din vocabularul lor”, a declarat Ștefan Pălărie, senator USR PLUS.

În luna iunie 2020, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional, un proiect de lege ce viza introducerea educației sexuale în instituțiile de învățământ. Actul normativ, în schimb, înlocuia termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară” și dădea posibilitatea părinților de a decide dacă își lasă copiii să participe la aceste ore.

Klaus Iohannis a atacat proiectul de lege la CCR și, ulterior, a retrimis actul în Parlament pentru reexaminare.

Dacă nu le oferim adolescenților și tinerilor informații și explicații în mod organizat, la școală, ei își vor lua informația singuri de unde pot, de pe Internet, de pe TikTok sau de pe alte rețele sociale. Statisticile arată că 9 din 10 băieți și 6 din 10 fete au accesat conținut pornografic înainte de 18 ani. E absurd să crezi că mai poți opri accesul copiilor și tinerilor la tehnologie și la informația la care vor să ajungă. Este aproape imposibil ca părinții din ziua de azi să știe sau să verifice pe ce site-uri rătăcesc copiii lor, ce informație se găsește acolo și cine o gestionează. Dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate reală, trebuie să elaborăm rapid un cadru legislativ care să permită o predare adecvată vârstelor copiilor”, a spus senatorul USR PLUS Irineu Darău.

Raportul privind reexaminarea legii va fi dezbătut luni, 14 iunie, în plenul Senatului.

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, peste 700 de fete cu vârste sub 15 ani devenind mame, cea mai mare incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din UE, iar unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală. O cercetare din 2015 arată că lipsa educației sexuale costă România circa 33 de milioane de euro pe an”, arată USR PLUS.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/proiectul-pentru-introducerea-educatiei-sexuale-in-scoli-reexaminat-in-parlament-usr-plus-am-depus-patru-amendamente-care-sa-corecteze-legea-dar-au-fost-respinse/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/proiectul-pentru-introducerea-educatiei-sexuale-in-scoli-reexaminat-in-parlament-usr-plus-am-depus-patru-amendamente-care-sa-corecteze-legea-dar-au-fost-respinse/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW