Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Crește vârsta de pensionare? Declarații contradictorii ale oficialilor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 mai 2021

În vreme ce, marţi, ministrul muncii, Raluca Turcan, oferea asigurări că în negocierile cu Comisia Europeană nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare, o zi mai târziu, președintele PNL, Ludovic Orban, și cel al USR PLUS, Dan Barna, au susținut exact contrariul, precizând însă că nu s-a luat o decizie în acest sens.

Oficiali din Guvern poată în aceste zile negocieri dificile cu liderii de la Bruxelles în privința Planului Național de Redresare și Reziliență, dar, mai ales, în privința revenirii României sub pragul de 3% deficit bugetar până în 2024. În condițiile 15 miliarde euro din PNRR revin României sub formă de împrumuturi care vor fi obținute, ce-i drept, în condiții extrem de avantajoase de Comisia Europeană, oficialii executivului de la Bruxelles au dubii serioase în privința încadrării României în ținta de deficit.

Chiar dacă ministrul muncii, Raluca Turcan, a negat marți că s-ar fi discutat creșterea vârstei de pensionare, în prezent situată la 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, declarațiile făcute miercuri de Ludovic Orban și Dan Barna vin să o contrazic.

Orban: De discutat, evident că s-a discutat

Întrebat dacă s-a discutat despre majorarea vârstei de pensionare în anii următori, Ludovic Orban nu a negat acest aspect, însă a ținut să precizeze că nu s-a luat încă o decizie.

„De discutat, evident că s-a discutat acest subiect şi nu e un subiect nou pe piaţă, dar nu s-a luat nicio decizie. Noi, oricum, avem în programul de guvernare printre priorităţi reforma sistemului de pensii”, a declarat președintele PNL.

Barna: Trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă

La rândul său, liderul USR PLUS, Dan Barna, a lansat ideea corelării vârstei de pensionare cu speranța de viață, un indicator care a crescut în ultimii ani.

„În România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus aşa ceva (n.r. – că s-ar modifica vârsta de pensionare). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm”, a precizat vicepremierul Dan Barna.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW