Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Angajamentul coaliției de la guvernare, anunțat de vicepremierul Dan Barna: Vorbim despre o nouă lege a pensiilor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2021

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, marți, la finalul ședinței coaliției de la guvernare, că unul dintre angajamentele asumate de PNL, USR PLUS și UDMR, ar fi elaborarea unei noi legi a pensiilor.

În momentul de față e foarte clar – și acesta e un angajament, că vorbim despre o nouă lege a pensiilor”, a declarat Dan Barna, la finalul ședinței coaliției de la guvernare, citat de Digi24.

Ministerul Muncii a precizat, luni, că a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea dosarelor, în vederea recalculării.

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru”, a transmis MMPS.

Acuzații lansate de PSD, infirmate de Ministerul Muncii

Precizarea Ministerului Muncii vine după ce liderii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, au acuzat Guvernul că pregătește mai multe schimbări în ceea ce privește stagiul minim de cotizare pentru pensie și pensionarea anticipată.

Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a declarat că social-democrații au trei întrebări la care așteaptă un răspuns din partea Guvernului.

Avem trei întrebări la care căutăm răspuns. Dacă este adevărat că intenţionează să îngheţe salariile, pensiile, să crească vârsta de pensionare şi să interzică pensionarea anticipată. Aceasta este o anti-reformă, nu este o reformă. Cu aşa ceva PSD nu va fi niciodată de acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferință de presă, citat de News.ro.

Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a transmis luni că nu există nicio discuție care să vizeze majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie și că nu ia în calcul eliminarea pensionării anticipate.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia(…)În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Ministerul Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW