Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban: PNRR va fi prezentat miercuri în plenul reunit al Parlamentului / Premierul Florin Cîțu va avea 60 de minute la dispoziție. Grupurile parlamentare pot interveni

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2021

Șeful Camerei Deputaților a anunțat că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi prezentat miercuri în plenul reunit al Parlamentului. Premierul Florin Cîțu va avea 60 de minute la dispoziție pentru prezentarea PNRR, iar grupurile parlamentare vor putea interveni pentru a-și exprima punctul de vedere. 

Birourile permanente reunite au hotărât convocarea plenului Camerelor reunite pentru ziua de mâine, la ora 13,00. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare (PNRR) cu intervenţii din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament”, a anunțat Ludovic Orban, marți, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite, citat de Agerpres.

Premierul va avea la dispoziție 60 de minute pentru a prezenta PNRR, iar fiecare grup parlamentar va putea interveni pentru a-și exprima punctul de vedere în limita timpului stabilit în funcție de numărul de parlamentari.

Al doilea punct de pe ordinea de zi a ședinței plenului reunit de miercuri se află ratificarea Tratatului EURATOM.

O ratificare care este extrem de importantă, pentru că ratificarea trebuie făcută în fiecare ţară şi în funcţie de această ratificare depinde momentul în care Comisia poate să iasă pe piaţă pentru a putea realiza împrumuturile”, a precizat Orban.

Ratificarea EURATOM, condiționată de PNRR

Liderul opoziției, Marcel Ciolacu, a amenințat în mai multe rânduri că parlamentarii formațiunii PSD vor bloca votul pentru creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europene, dacă Guvernul nu va prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență în legislativ.

„Cîțu și Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină în Parlament să prezinte PNRR, așa acum este normal. Polonia, Spania, Italia și Franța au prezentat PNRR-ul în Parlament. Dacă mâine în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară. De ce vor Cîțu și Orban să ascundă PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea întregii Europe doar pentru că nu sunt în stare să aibă o prezentare publică a unui plan care va afecta România pentru următorii 5 ani?
Românii trebuie să afle adevărul legat de înghețarea pensiilor, salariilor și a alocațiilor, de creșterea taxelor și impozitelor pentru firme, precum și faptul că agricultura românească va primi… ZERO lei pentru irigații!”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu.

Plenul reunit al ParlamentuluInquam Photos / Octav Ganeai trebuie să ratifice, cu o majoritate de două treimi, creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europeane, în mod excepțional și temporar, la 2% din din venitul național brut (VNB) pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, acesta fiind și principalul motiv al atitudinii binevoitoare a premierului Cîțu față de liderul, cu care s-a contrat puternic în ultimii ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW