Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum vrea Cătălin Drulă să grăbească semnarea contractelor pentru marile proiecte de infrastructură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2021

Contractele pentru marile proiecte de infrastructură ar putea fi semnate imediat după ce Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, fără să mai fie așteptată sentința definitivă pronunțată de Curtea de Apel București în cazul contestațiilor. Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că o astfel de măsură urmează să fie discutată de experții din Ministerul Justiției și Agenția Națională a Achizițiilor Publice. 

Oficialul a explicat că, în situația puțin probabilă în care CAB întoarce decizia CNSC, firma ce a avut câștig de cauză în apel va fi despăgubită. Cu toate acestea, Cătălin Drulă apreciază că acest cost este unul rezonabil, ținând cont de timpul câștigat.

„Trebuie să vină experţii de la Ministerul Justiţiei și ANAP să putem semna contractele dacă CNSC ne menţine decizia de desemnare a câştigătorului, urmând ca, într-un eventual apel, dacă se ‘întoarce decizia’, ceea ce se întâmplă destul de rar, firma lezată să primească o despăgubire. Funcţionează şi în alte ţări. Ne-ar ajuta foarte mult, ar scurta termenele de licitaţie. De la semnarea contractelor, constructorul intră în şantier în 3-4 săptămâni”, a explicat ministrul Cătălin Drulă la Digi 24, citat de Economedia.

În acest moment, cadrul legal permite semnarea contractelor după decizia CNSC, aceasta fiind executorie dar nedefinitivă. Un experiment a fost încercat de CNAIR pentru loturile 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova-Pitești, însă a fost nevoie și de aprobarea unui memorandum de către Guvern pentru semnarea contractelor cu firma românească UMB. Curtea de Apel București a respins contestațiile pentru lotul 3, însă le-a admis pentru lotul 4, așa că înțelegerea a fost întreruptă de comun acord cu firma, care în acest caz și-a asumat anumite pierderi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW