Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Guvernul Cîțu intenționează să mărească vârsta de pensionare și vechimea în muncă necesară. PSD se opune categoric acestor intenții

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 mai 2021

Marcel Ciolacu susține că Guvernul condus de Florin Cîțu ar fi transmis Comisiei Europene că intenționează să mărească vârsta de pensionare și vechimea în muncă necesară pensionării, dar și că legea ce prevede mărirea pensiilor ar urma să nu se mai aplice. 

Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Președintele PSD susține că partidul se opune acestor intenții și că se va folosi de „toate mijloacele legale pentru a opri reformele criminale împotriva românilor”.

Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!”, a adăugat liderul PSD.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, întâlnire pe marginea PNRR

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au avut, joi, o întâlnire la Guvern, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

La finalul întâlnirii, liderul PSD a declarat că formațiunea sa are pregătite mai multe reforme care să fie incluse în documentul care va fi trimis Comisiei Europene.

Prim-ministrul Florin Cîțu, în schimb, a precizat că nu a existat o negociere asupra Planului Național de Redresare și Reziliență, lăsând astfel să se înțeleagă că nu va ține cont de eventuale propuneri venite din partea social-democraților.

„Am prezentat, nu am negociat, am prezentat PNRR, un PNRR care a fost apreciat, în special partea de reforme, de Comisia Europeană şi astăzi am prezentat aceste elemente. Elemente de reformă care au fost aprobate sau discutate în coaliţie, coaliţie care are în spate voturile românilor, reformă pe care o aşteaptă românii, reformă pe care o voi implementa”, a spus Florin Cîțu, la finalul întâlnirii cu președintele PSD.

Plenul reunit al Parlamentului trebuie să ratifice, cu o majoritate de două treimi, creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europeane, în mod excepțional și temporar, la 2% din din venitul național brut (VNB) pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, acesta fiind și principalul motiv al atitudinii binevoitoare a premierului Cîțu față de liderul, cu care s-a contrat puternic în ultimii ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW