Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Raportul Ministerului Sănătății, confirmă problemele legate de raportarea deceselor asociate COVID-19 / Ioana Mihăilă: Au fost identificate diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 mai 2021

Potrivit raportului realizat de Ministerul Sănătății, datele Institutului Național de Statistică, centralizate pe baza certificate constatatoare de deces, în anul 2020 au fost înregistrate aproximativ 20.897 de decese, în timp ce numărul oficial al deceselor asociate COVID transmis populației a fost de 16.120.

În aceeași perioadă, au fost raportate de către spitale în aplicația Alerte.ms a fost de 26.106 decese. Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că datele cu cea mai mare acuratețe sunt cele oferite de INS iar în perioada următoare va fi demarat un proces de actualizare a numărului de decese.

Cele mai importante declarații făcute de Ioana Mihăilă:

– În martie 2020 s-au dezvoltat următoarele instrumente: metodologia de supraveghere și schemele de raportare a cazului suspect.

– S-au constituit platformele de raportare Corona Forms și Alerte.ms.

– Ministerul Sănătății utilizează aplicația Corona Forms, dezvoltată de STS. Unitățile spitalicești au obligația raportării deceselor COVID.

– Pe platforma Alerte.ms datele sunt agregate numeric și cuprinde mai multe informații.

– Sursa deceselor prezentate zilnic este aplicația Corona Forms.

– S-au analizat sursele oficiale, datele de la Institutul Național de Statistică. În anul 2020, s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19, cu virus identificat, și respectiv 234 de cazuri cu virus neidentificat. S-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat și un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat și 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19, cu virus neidentificat. 

– Analiza deceselor raportate de spitale. Aceste date sunt raportate de spitale către INSP și arată că pentru 2020 s-au raportat 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19, respectiv 25.875 de decese cu diagnostic secundar. Referitor la decesele cu diagnostic 19.698 sunt decese confirmate COVID și 6.181 de decese sunt suspecte COVID. 

– Pentru aceeași perioadă în aplicația Corona Forms s-au înregistrat 16.120 decese iar în Alerte MS s-au înregistrat 18.948 de decese. Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, hernii, infarct miocardic acut, din raportările trimise de spitale, este 18.670.

– Comisia a analizat datele de la spitalele care au avut cele mai mari diferențe de raportare între cele două platforme. Au fost identificate diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme.

– Principalele cauze sunt: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP, există un nivel de cunoaștere redus și unele confuzii pentru platforma Alerte.ms.

– Comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare un proces de actualizare a deceselor din Corona Forms.

– Actualizarea datelor se va face în baza certificatelor de deces.

– Există persoane care au decedat din cauza COVID-19, care nu au fost testate.

Știre în curs de actualizare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW