Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Situația la zi privind delegarea procurorilor europeni: 5 magistrați români au început să lucreze pentru EPPO

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2021

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, ar urma să înceapă activitatea de la 1 iunie cu 47 de procurori europeni delegați din 14 state membre ale Uniunii Europene. 5 dintre cei 6 procurori delegați ai României au început să lucreze pentru noua structură înființată la nivelul UE.

Cei mai mulți procurori delegați vin din Germania, unde cei 11 candidați propuși de la Berlin au și început să lucreze pentru EPPO. La polul opus, Cipru, Finlanda, Grecia, Luxemburg și Slovenia nu propus niciun candidat pentru funcția de procuror european.

Colegiul Parchetului European (EPPO) a validat pe 10 februarie cele 6 propuneri de procurori europeni transmise de Ministerul Justiției, după finalizarea procedurii de selecție din 29 ianuarie.

Cine sunt cei șase procurori care vor activa la EPPO

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW