Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


SONDAJ Barometrul de securitate a României: Două treimi dintre români au încredere că NATO va oferi ajutor militar dacă țara ar fi amenințată de o agresiune militară / Ce cred cetățenii despre vaccinare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 mai 2021

În ipoteza în care România ar fi amenințată de o agresiune militară din partea altei țări, două treimi dintre cetățeni consideră că NATO ne va oferi ajutor militar. În ceea ce privește siguranță față de amenințărilor internaționale, 43% dintre români susțin că după aderarea țării noastre la NATO a fost perioada cea bună din acest punct de vedere, în timp de 37% optează pentru perioada comunistă. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile sondajului efectuat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI).

Barometrul de Securitate a Romaniei, editia aprilie 2021 (PDF)

Număr mare de indeciși în privința vaccinării

Întrebați fiind despre vaccinarea împotriva COVID-19, 20% dintre respondenți au susținut că sunt deja vaccinați, cifră similară cu cea din raportările CNCAV, iar alți 20% au răspuns că intenționează să o facă. Cu alte cuvinte, putem conta în acest moment doar pe 40% dintre cetățeni pentru vaccinarea anti-COVID, în vreme ce pentru imunizarea în masă este nevoie ca cel puțin 60-70% din totalul populației. Aproximativ 27% dintre cetățeni nu s-au decis încă dacă să se vaccineze, acesta fiind și principalul bazin din care autoritățile ar mai putea atrage cetățeni pentru atingerea obiectivului. Pe de altă parte, 32,5% susțin cu fermitate că nu vor să se vaccineze anti-COVID.

Conform sondajului, persoanele tinere sunt mai sceptice în privința vaccinării, însă există și un segment important și de nehotărâți. Un aspect pozitiv relevat în această cercetare este că peste 55% dintre persoanele de peste 65 de ani, cele mai vulnerabile în fața COVID-19, s-au vaccinat deja ori intenționează să o facă, iar 19% încă se mai gândesc.

Metodologie

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), pentru AstraZeneca, DAMEN, Lockheed Martin. Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021. Volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic.

Sursa foto: MApN

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/sondaj-barometrul-de-securitate-a-romaniei-doua-treimi-dintre-romani-au-incredere-ca-nato-va-oferi-ajutor-militar-daca-tara-ar-fi-amenintata-de-o-agresiune-militara-ce-cred-cetatenii-despre-vaccina/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW