Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Acțiunea din Parlamentul Republicii Moldova arată dispreț față de independența Curții Constituționale

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 aprilie 2021

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a criticat în termeni duri manevra prin care majoritatea pro-rusă din Parlamentul Republicii Moldova a încercat să preia abuziv controlul asupra Curții Constituționale.

„Am asistat, vineri, la o evoluţie de evenimente care este foarte îngrijorătoare, pentru că a fost vorba de o acţiune desfăşurată în Parlament, în dispreţul prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, încercându-se intimidarea Curţii Constituţionale, încercându-se schimbarea compoziţiei Curţii Constituţionale printr-un vot care anula numirea chiar a preşedintelui actual al Curţii Constituţionale, numire făcută în 2019, printr-o ‘procedură’ total neconstituţională şi, de asemenea, am constatat un demers prin care se dădea un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale”, a afirmat el, la Antena 3, citat de Agerpres.

Șeful diplomaţiei române a catalogat drept neconstituționale acțiunile deputaților socialiști, subliniind că acestea au fost blamate atât de reprezentanții actorilor occidentali, dar și de președintele Comisiei de la Veneția.

„Înţelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acţiuni, dar ea este neconstituţională, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale care este înscrisă chiar în Constituţia Republicii Moldova şi a fost condamnată ca atare şi de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, de către Ambasada SUA de la Chişinău, inclusiv de Ambasada României, la instrucţiunile mele am dat un astfel de comunicat. (…) Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept”, a evidenţiat ministrul român.

Context

Deputații socialiști și cei din Partidul Șor au încercat, vineri, să preia abuziv controlul Curții Constituționale printr-o manevră orchestrată în Parlament. Acești au declarat drept ilegală hotărârea privind numirea Domnicăi Manole, actualul președinte al Curții, iar în locul său l-au desemnat pe Boris Lupașcu. Experții în drept au explicat că judecătorii CCM nu pot fi revocați legal, iar votul deputaților nu ar trebui să aibă valoare juridică.

Sursa foto: MAE

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW