Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, despre acordul care a pus capăt scandalului din Coaliție: Este un protocol politic. Nu s-a discutat despre modificarea Constituției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 aprilie 2021

Florin Cîțu susține că protocolul care a pus punct crizei politice din interiorul coaliției a fost semnat de președintele PNL și ar fi „o decizie politică”, dar a precizat că nu ia în calcul remanierea unui alt membru al Guvernului. Premierul a anunțat că propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății își va depune jurământul în cursul zilei de miercuri.

Referitor la protocolul semnat marți seară de liderii partidelor ce formează coaliția de la guvernare, Cîțu a transmis că ar fi vorba de o decizie „politică”, punând accentul pe atribuțiile constituționale ale premierului.

Din partea PNL a semnat domnul președinte Ludovic Orban, pentru că este un protocol politic și, în România, se face o diferență între deciziile politice și cele guvernamentale. Nu trebuie să existe remaniere, îmi doresc să nu mai avem o astfel de situație în perioada următoare, nu iau în calcul așa ceva în acest moment. Nu are sens să discutăm acum(…)Nu s-a discutat despre modificarea Constituției, iar legea e clară pentru toată lumea”, a declarat Florin Cîțu, miercuri, în ședința de Guvern.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: BREAKING Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au ajuns la un acord pentru rezolvarea crizei politice: Demiterea unui ministru se va face de premier doar după o dezbatere în coaliție

Prim-ministrul a anunțat că a înaintat nominalizarea Ioanei Mihăilă către președintele Klaus Iohannis și că, în cursul zilei de miercuri, noul ministru al Sănătății va depune jurământul.

Coaliția funcționează foarte bine, avem un program de guvernare și luăm decizii în această direcție”, a precizat premierul.

Context

Florin Cîțu a declarat, în mai multe rânduri, că poate demite un ministru al Cabinetului fără consultarea coaliției, fiind un atribut constituțional al premierului.

Eu sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Este foarte clar că nu poți să negociezi Constituția. Dacă cu toții suntem de acord în coaliție că este decizia premierului, în urma evaluării premierului, foarte bine! Că putem să comunicăm altfel, că putem să spunem lucruri, aici putem să discutăm, nu e nicio problemă, suntem flexibili, dar nu avem cum să negociem Constituția. Este foarte simplu, din punctul meu de vedere”, declara, luni seară, premierul Florin Cîțu, la Digi24.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW