Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au ajuns la un acord pentru rezolvarea crizei politice: Demiterea unui ministru se va face de premier doar după o dezbatere în coaliție

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 aprilie 2021

Liderii coaliției de guvernare PNL, USR PLUS și UDMR au ajuns, marți, la un acord în privința rezolvării crizei politice declanșate de demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății. Aceștia au convenit asupra unui act adițional la acordul de guvernare în care se stipulează că premierul nu poate demite un ministru înainte ca acest lucru să fie dezbătut în ședința coaliției.

Acordul adițional poate fi consultat aici

„Dat fiind că prim-ministrul este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, se arată în acordul convenit de PNL, USR PLUS și UDMR.

Un alt punct important al acordului se referă la faptul că „premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. În plus, autorii documentului subliniază că declarațiile publice se vor face „în spirit de susținere reciprocă și solidaritate”.

Toți miniștrii vor trebui să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, să transparentizeze execuția bugetară, contractele și achizițiile publice.

Aceștia s-au angajat și asupra reformei așa-numitelor pensii speciale până la finalul acestui an, însă nu este clar la ce categorii de beneficiari se referă.

Liderii coaliției s-au pus de acord și asupra înființării unui grup de lucru pentru eficientizarea funcționării statului.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW