Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Neculai Onțanu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru luare de mită

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 13 aprilie 2021

Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Totodată, instanța supremă i-a interzis lui Onțanu să fie ales pentru o perioadă de 5 ani, ceea ce înseamnă că nu va putea candida la următoarele alegeri locale.

„Cu privire la inculpatul Onţanu Neculai : Recalifică fapta pentru care a fost trimis în judecată din infracţiunea de luare de mită prev. de art.289 alin.1 din Codul penal rap. la art.6 şi art.7 lit a şi c din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 din Codul penal în infracţiunea de luare de mită prev. de art.254 alin.1 şi 2 din Vechiul Cod penal cu aplicarea art.6 şi art.7 alin.1 din Legea nr.78/2000 şi art.5 din Codul penal, aşa cum era în vigoare la data săvârşirii faptelor. În baza art. art.254 alin.1 şi 2 din Vechiul Cod penal cu aplicarea art.6 şi art.7 alin.1 din Legea nr.78/2000 şi art.5 din Codul penal condamnă pe inculpatul Onţanu Neculai la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi îi aplică pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit. a, b, c din Vechiul Cod penal pe o durată de 5 ani. Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prev. de art.64 lit. a,b,c din Vechiul Cod penal pe durata prev. de art.71 alin.2 din Vechiul Cod penal. În baza art.86 ind.1 din Vechiul Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate inculpatului Onţanu Neculai pe durata unui termen de încercare de 8 ani, stabilit în condiţiile art.86 ind.2 din Codul penal 1969. În baza art.86 ind.3 alin.1 din Vechiul Cod penal, pe durata termenului de încercare, inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acest serviciu, b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele ei de existenţă. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.86 ind.4 din Vechiul Cod penal, a căror nerespectare determină revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale. În baza art.71 alin.5 din Vechiul Cod penal, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. Constată că inculpatul Onţanu Neculai a fost reţinut 24 ore de la data de 23.03.2016 şi arestat preventiv în perioada 25.03.2016-15.07.2016”, se arată în minuta instanței.

Context

Fostul primar a fost acuzat că a primit mită două terenuri, unul dintre acestea ajungând la fostul vicepremier Gabriel Oprea. Potrivit procurorilor, terenurile ar fi fost date mită lui Onțanu, printr-o tranzacție de vânzare-cumpărare simulată. Ele au ajuns în acte la doi apropiați ai lui fostului primar, Loredana Radu și Aurel Radu.

În iulie 2017, Curtea de Apel a constatat că faptele s-au prescris și a încetat procesul penal în cazul lui Neculai Onțanu. În același proces, judecătorul a dispus achitarea lui Toma Sutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită și spălare de bani. Loredana Radu (avocat) și Aurel Radu au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

În motivarea sentinței, magistratul a aratat că, în cazul lui Onțanu, faptele s-au prescris, deoarece nu a reținut formă agravantă a infracțiunii de luare de mită, iar denunțul a fost făcut după 9 ani de la comiterea faptelor. Motivarea acestei sentințe a durat aproximativ 470 de zile, în condițiile în care termenul impus de lege este de 30 de zile.

Dosarul a ajuns ulterior la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că atât DNA dar și inculpații, au contestat sentința.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, Neculai Onţanu, „în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru că în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe rază sectorului 2.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Onţanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe stradă Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpaţii Radu Loredana Claudia şi Radu Aurel”.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW