Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Începe judecata fostului procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, acuzat de cercetare abuzivă și influențarea deciziilor martorilor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 martie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție începe judecata fostului procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, într-un dosar în care este acuzat de cercetare abuzivă și influențarea deciziilor martorilor. 

Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Negulescu Mircea împotriva încheierii nr.466 din data de 10 noiembrie 2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.1408/1/2020/a1. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat, în cuantum de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 24 martie 2021”, se arată în minuta ÎCCJ.

Context

Fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată în iunie 2020 de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) într-un dosar în care este acuzat de cercetare abuzivă şi influenţarea declaraţiilor martorilor.

Potrivit unui comunicat al SIIJ emis la momentul respectiv, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor (patru infracţiuni) şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.

În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, susțin anchetatorii.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/incepe-judecata-fostului-procuror-mircea-negulescu-zis-portocala-acuzat-de-cercetare-abuziva-si-influentarea-deciziilor-martorilor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/incepe-judecata-fostului-procuror-mircea-negulescu-zis-portocala-acuzat-de-cercetare-abuziva-si-influentarea-deciziilor-martorilor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW