Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


EMA: Avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia COVID-19 sunt mai importante decât riscul efectelor secundare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 martie 2021

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că riscul asociat infectării cu SARS-CoV-2 este mai important decât riscul efectelor secundare raportate în Europa, în urma administrării vaccinului produs de AstraZeneca, drept urmare EMA recomandă utilizarea serului.

Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia covid-19, cu riscul asociat acestei (boli) de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă, potrivit News.ro.

În acest moment, 13 state la nivel european au decis suspendarea temporară a unui singur lot din vaccinul AstraZeneca, 7 state au decis să continue vaccinarea cu acest ser, iar 15 state, printre care Germania, Franța, Spania sau Italia, au decis suspendarea temporară a administrării serului.

Autoritățile din România au decis, luni seară, să continue vaccinarea cu toate serurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, inclusiv cu vaccinul produs de AstraZeneca.

Decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu AstraZeneca a fost dificilă, a fost cea mai grea decizie, dar trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, ținând cont că ne aflăm în plină pandemie, dar, de pe altă parte, riscurile sunt cele legate de evenimentele raportate la nivel european, dar nu au o frecvență mai mare decât ce se raportează în rândul populației generale. Cred că trebuie să acordăm credit EMA, care a precizat cât se poate de clar că beneficiile depășesc riscurile, că nu există date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente”, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Guvern.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW