Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Moțiunea simplă împotriva ministrului Economiei, respinsă în Senat / Claudiu Năsui: Dezmățul pe banii contribuabilului s-a încheiat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 martie 2021

UPDATE Senatul a respins moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, cu 55 de voturi „pentru” şi 72 de voturi „împotrivă”.

Știrea inițială

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Economiei Claudiu Năsui este dezbătută și votată, marți, în Senatul României. Ședința este una tensionată, parlamentarii social-democrați acuzându-l pe Năsui că familia acestuia ar fi colaborat cu Securitatea, în timp ce ministrul Economiei a anunțat că a depus un proiect legislativ prin care va fi format un registru public al foștilor angajați ai poliției politice comuniste. 

Președintele Senatului i-a cerut de mai multe ori senatorului PSD Daniel Zamfir să facă referire la textul moțiunii de cenzură, după ce acesta a atacat, în mai multe rânduri, miniștrii USR-PLUS.

N-aveți experiență, ați ajuns mult prea repede președintele Senatului fără să aveți pic de experiență, avem libertatea la cuvânt”, i-a transmis Daniel Zamfir președintelui Senatului, Anca Dragu.

Analfabeții sunt ai voștri, stimați PSDiști. Golanii stau acasă, nu pe listele parlamentarilor și vă rog să reveniți la decență, vrem nu vrem, trebuie să îi respectăm. Decența ar trebui să fie apanajul fiecărui senator”, este răspunsul senatorului PNL Alina Gorghiu.

Ministrul Economiei a anunțat că a depus un proiect de lege prin care se formează un registru public al foștilor angajați ai Securității și obligă CNSAS să publice numele celor care au legătură de rudenie de până la gradul III cu aceștia.

Principalele declarații

Să blochezi toate programele de stimulare și susținere a industriei și a firmelor românești, să pui pe butuci turismul românesc, să anulezi toate acțiunile de susținere a exporturilor românești și să pregătești scoaterea la vânzare, pe doi lei, în plină criză economică, a celor mai profitabile companii ale statului român, înseamnă să îngropi economia. Acesta este planul lui Năsui. Un asemenea plan i-ar face să moară de invidie și pe cei mai specializați sabotori în destabilizarea economiilor naționale”, se arată în textul moțiunii simple depusă de PSD.

Claudiu Năsui: 

Din aceste moțiuni reiese un clasament al fricii, al fricii PSD-ului și al fricii unui vechi sistem de a face politică. Mai întâi Vlad Voiculescu, apoi eu. Să știți că nu am venit aici să fac declarații politice, am venit să demontez toate punctele pe care le-ați ridicat. Unele dintre ele merită explicații, altele sunt pure minciuni.

Vorbiți despre destabilizarea economiei în 70 de zile, aici este hilar, de la PSD care a dat OUG 114, care a destabilizat economia într-o singură zi, care a venit cu geniile economice Vâlcov, Andrușcă, Dragnea.

Ați arătat mediului privat că sunteți în stare de orice și ne vorbea doamna prim-ministru Dăncilă despre cum mediul business reacționează bine la OUG 114. M-ați chemat aici pentru că am închis niște robineți de bani care mergeau către mafii politice.

Am deranjat interesele dumneavoastră financiar, înainte erați loviți de o justiție care începea să funcționeze și acum sunteți loviți la bani. Nu am destabilizat nicio economie, doar economia de gașcă, sedimentată de dumneavoastră. Dezmățul pe banii contribuabilului s-a încheiat.

În primul rând, pentru prima dată avem cea mai liberală și corectă strategie pentru susținerea întregii economii. Am văzut strategiile dumneavoastră, era să dați subvenții pentru crescătoria de porci a domnului Dragnea.

Ziceți că s-a declanșat o anchetă în cazul Măsurii 3, dar o anchetă penală nu se declanșează de la sine. Eu am vorbit primul despre aceste nereguli, eu i-am spus domnului prim-ministru și eu am făcut plângerea la DNA.

Faceți referire la contul meu de pe platformă, reiau explicațiile: Am preluat mandatul în decembrie 2020, am văzut blocajele din Minister(…) și am reușit să deblochez ritmul procesării cererilor.

M-ați acuzat că aș avea legătură cu o firmă care a aplicat la Măsura 3, dar o firmă în care sunt și eu acționar e acționar cu 0,06%. Domnule Romașcanu, poate și dumneavoastră sunteți rudă cu mine 0,06%. Acea firmă nici nu e eligibilă. Ca să știți, firma aceea a ajuns pe poziția 2174, la 1643 de locuri sub ultima poziție potențial eligibilă.

Multe companii au ajuns să valoreze 2 lei după zeci de ani de guvernare PSDistă. 28 de companii au grave probleme economice, fie în insolvență, faliment, fie au datorii uriașe. Asta ați lăsat în urmă.

Schema pentru HoReCa: Dați dovadă că nu vă interesează nici economia, nici firmele. Ca să vedeți cât de ridicolă e moțiunea, spuneți că sunt de 70 de zile, dar mă acuzați că amân de 2 ani schema pentru HoReCa. Dacă ați fi avut curiozitatea să aflați, am operaționalizat schema HoReCa, care o repară și o face funcțională. E invers decât spuneți dumneavoastră.

Start-up Nation: Românii vă credeau că o să primească bani, de pe vremea dumneavoastră. Anul trecut, Guvernul Orban a reușit să dea 150 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru datoriile din urmă, create de dumneavoastră. Dacă vă uitați la buget, ați fi văzut 600 de milioane de lei pentru datoriile Start-up Nation.

Mai spuneți de exporturi, am lăsat acest punct la final, pentru că dați dovadă de foarte mult tupeu. Apărați interese personale și de grup din Parlament. Am închis multe robinete de bani publici și o voi face. Pe măsură ce voi afla de toate robinetele de bani publici le voi închide și voi anunța DNA.

Vă dau un nume, poate îl știți, doamna Elena Stoica, colega dumneavoastră, deputat PSD. Doamna urla în comisiile reunite că urâm exporturile. Doamna Stoica are două firme, Proxima Moda SRL și Tricoton Junior SRL, amândouă abonate la schema pe care dumneavoastră o apărați. Firmele doamnei Stoica au primit 250.000 de lei de la statul român pentru aceste scheme. Aproape jumătate din firmele care au beneficiat de banii din schema pentru târguri nu se regăsesc pe lista firmelor exportatoare.

Cireașa de pe tort, ghiciți unde am văzut acuzațiile din moțiunea dumeavoastră, la un ONG numit OCHR – Organized Crime Harm Reduction – ONG care și-a schimbat numele în 2018. Această asociație a susținut o persoană privată de libertate, pe domnul Liviu Dragnea, președintele dumneavoastră de partid. Singurul deținut apărat de acest ONG, supărat că am închis robinetul la bani pentru târguri. Nu știu cine v-a scris bucata din moțiune, poate domnul Liviu Dragnea, poate ONG-ul.

Delegarea atribuțiilor – știre falsă, este absolut normal ca miniștrii să își delege atribuții, am delegat mai puțin decât alți miniștri ai Economiei sau alți miniștri din Guvern. Rolul unui ministru este să coordoneze activitățile din Minister.

Zona de atac la persoană și atac la familie – Ați încercat să mergeți la familie, reîncălzind minciuni vechi, la care am mai răspuns. Despre dosarul Motorola, tatăl meu nu a avut nicio legătură cu acel dosar, e vorba de un unchi de-al meu care a fost acuzat și și-a demonstrat nevinovăția în instanță, ci, tocmai, unchiul meu a renunțat la beneficiul prescripției. Așa a fost achitat unchiul meu, e nevinovat.

Legăturile cu Securitatea ale tatălui meu – Vă bazați pe o tactică comunistă, orice minciună spusă de multe ori devine adevăr. Tatăl meu a fost o victimă a Securității, dar eu pot dovedi că din arhivele CNSAS, am adus o condamnare la 7 ani de închisoare și confiscare a averilor a tatălui meu, pentru fapta, considerată penală în acel moment, refuzul înapoierii în țară. Această sentință a fost pronunțată de Doru Viorel Ursu, v-a fost coleg de partid. Domnul Ursu închidea lumea în numele fostei Securități, iar după Revoluție a devenit ministru de Interne în Guvernul condus de Iliescu și Roman.

Daniel Zamfir, senator PSD

Vă rog să mă exprim cum cred eu de cuviință(..)Fără securiști în funcții publice”, a fost răspunsul senatorului, după ce Anca Dragu i-a cerut să vorbească despre textul moțiunii de cenzură.

Dați cu pumnul în masă la Guvern, că sunteți breaz, așa, există o hotărâre care obligă două bănci din România să plătească statului român circa 400 de milioane de lei, bani încasați ilegal. Luați acești bani și să îi dați antreprenorilor români și HoReCa.

Toate țările, în momentul ăsta, își protejează avuția națională, au creat o listă de companii strategice care să nu se vândă. Voi faceți invers, trebuie să îmi schimb ideea, ce voiam să spun, nu avem cum să nu salutăm toată trupa de miniștri USR și nu am cum să nu, uitându-mă pe Facebook, miniștri Facebook, și-au pus un slogan: Transparența nu e negociabilă.

N-aveți experiență, ați ajuns mult prea repede președintele Senatului fără să aveți pic de experiență, avem libertatea la cuvânt”, i-a transmis Daniel Zamfir președintelui Senatului.

Claudiu Târziu, senator AUR

Eu sunt sensibil la acest trecut al nostru, dar nu pot să fiu solidar cu domnul Năsui, pentru că nu despre calitățile membrilor familiei sale este vorba. Virtuțile nu trec de la bunic la nepot sau de la tată la fiu.

Am observat în discursul domnului Năsui o anumită aroganță. Nu e deloc bine să schimbăm vechea aroganță a PSD.

Moțiunea e un stimulent pentru domnul ministru, pentru a-și face treaba cu mai multă ardoare. Nu aș vrea să cred că România este condamnată să fie condusă de comuniști, securiști și bandiți. Cred că în acest Parlament sunt oameni onești, cred că se pot găsi soluții pentru ocuparea unor funcții importante și trebuie s-o facem acum.

Lăsați, colegi PNL-iști planurile multianuale, nu știm ce se va întâmpla mâine, dar peste 10 ani sau cât vreți dumneavoastră să stați la Guvernare.

Diana Șoșoacă, senator neafiliat

Că tot vorbeam de huiduieli, au început și în Senat. Mă uit la domnul ministru Voiculescu și sunt uimită, este prima dată când îl văd și nu fuge de mine, se sprijină unul pe altul. Am învățat să am grijă cu cine vorbesc, că oricine s-ar putea să fie rudă de securist. Toți sunt vinovați pentru ultimii 30 de ani, în care Min Economiei a fost disfuncțional.

Dânsul nu știe cum e cu legalitatea Ministerului pe care îl conduce, dânsul nu a răspuns, nu a dat un telefon. Noi veneam de la mineri cu niște solicitări. Din punct de vedere legal, ministerul Economiei trebuia să vorbească cu minerii. Din ce am înțeles, am mai pierdut o zi, în loc să rezolvăm problemele esențiale ale României. Această moțiune nu va trece pentru că avem o putere dictatorială.

Sursă foto: Facebook / Claudiu Năsui

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW