Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Suspans prelungit în cazul interlopului cunoscut drept „Rechinul”: De ce a fost amânată cererea de arestare preventivă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 9 martie 2021

DIICOT a cerut Tribunalului București să emită un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele interlopului cunoscut drept „Rechinul”, dar solicitarea a fost amânată de judecători, invocând lipsa de procedură. Procurorii îl anchetează pentru constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, patru infracțiuni de instigare la șantaj și o infracțiune de șantaj, comise pe teritoriul Mexicului și al României.

„Rechinul” este coordonatorul unei grupări care s-ar ocupa cu clonare de carduri, trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA și spălare de bani.

Acesta ar fi condus operațiunea din Mexic, iar, potrivit procurorilor, în fiecare lună, membrii organizației conduse de interlop ar fi clonat aproximativ 1.000 de carduri și furau câte 200 de euro de la fiecare victimă.

Astfel, membrii grupării reușeau să facă 20 de milioane de dolari pe lună, iar prejudiciul total se ridică la 1,2 miliarde de dolari. FBI conduce ancheta în acest dosar.

Banii obținuți din activitatea infracțională au fost folosiți pentru achiziționarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca și capital al unor societăți comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât și în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal”, potrivit unui comunicat transmis de procurorii DIICOT în anul 2019.

În ceea ce privește acuzațiile de tentativă de omor calificat și șantaj, „Rechinul” ar fi încercat să îl elimine pe un fost membru al grupării, ce avea rolul de a supraveghea activitățile infracționale ale acestora.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării  care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. La data 02.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, la data de 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de o altă persoană,  a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW