Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Francisc Tobă a depus jurământul ca deputat / Colonelul, bănuit de reprimarea sângeroasă a manifestanților în timpul Revoluției din 1989,

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2021

Mandatul lui Francisc Tobă, bănuit de reprimarea sângeroasă a manifestanților din timpul Revoluției din 1989, a fost validat miercuri în plenul Camerei Deputaților. Deputatul și-a depus jurământul în aceeași zi, transmite Agerpres.

Au fost înregistrate 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abținere, în timp ce trei deputați nu au votat.

Inițial, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, pe 1 februarie, o solicitare venită din partea AUR privind invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă.

Colonelul fusese exclus din partid, fiind bănuit de implicare în reprimarea sângeroasă a manifestanților de la Sibiu în timpul Revoluției din 1989.

Deputatul liberal Florin Roman a reacționat dur la adresa colegilor de partid care au decis să voteze pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă.

Mă DISOCIEZ TOTAL și fără echivoc de votul colegilor liberali din conducerea Parlamentului, care au votat pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă! Nu pot accepta un TROC MURDAR, un vot în plus, pentru validarea celui care a condus trupele de represiune, în timpu Revoluției din 1989, la Sibiu. Pentru mine este de neacceptat! Politica aceasta, fără principii morale, nu are nicio legătură cu ceea ce aștept de la actuala coaliție. Rușinos! Am rugămintea către cei care au votat aceste mizerii să vină cu explicații”, a scris Florin Roman, pe Facebook.

Potrivit Ziarul de Iași, Francisc Tobă a fost trimis în judecată în 1999 pentru reprimarea sângeroasă a manifestanților de la Sibiu în timpul Revoluției din 1989 precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Acesta ar fi fost implicat în externarea cu forța și transportarea unor persoane rănite în timpul Revoluției, din Sibiu, de la Spitalul Județean la o unitatea militară, unde aceștia ar fi fost maltratați. Dosarul său a fost întors în anul 2010 la Parchetul Militar pentru vicii de procedură, fiind ulterior clasat.

Sursă foto: România Liberă

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW