Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Contractele publice, postate pe site-urile instituțiilor. Legea privind accesul la informațiile de interes public, modificată

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 februarie 2021

Autoritățile vor fi obligate să publice toate solicitările cetățenilor cu privire la informațiile de interes public și contractele încheiate cu furnizorii, precum și actele adiționale, potrivit unor modificări aduse Legii 544/2001, arată parlamentarii USR-PLUS. 

Au fost adoptate două modificări la Legea 544/2001 care prevăd publicarea cererilor primite de la cetățeni și răspunsurile pe site-urile instituțiilor și transparentizarea tuturor contractelor publice și actele adiționale încheiate cu furnizorii. Modificările au fost adoptate în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă”, se arată într-un comunicat transmis de USR-PLUS.

Astfel, se va crea un registru public electronic, disponibil pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care vor fi incluse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele.

Necesitatea modificării este dată de faptul că, în practică, instituțiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informații sau oferă documente re-scanate, deși accesul cetățenilor la informații trebuie să fie facil și datele utilizabile în mod real”, a precizat sursa citată.

În plus, au fost adoptate două amendamente prin care autoritățile sau instituțiile publice vor fi obligate să publice solicitările cetățenilor și răspunsurile în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora.

Cel de-al doilea proiect adoptat marți prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori.

Scopul proiectului este de a reduce corupția. În toate țările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizițiile sunt mai mici, iar la licitații participă și companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achizițiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparență în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituțiile și asta facem”, a declarat deputatul USR-PLUS Cosette Chichirău, cea care a inițiat modificarea legii 544/2001.

Vor fi publicate contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte.

Sursă foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/autoritatile-obligate-sa-publice-contractele-incheiate-cu-furnizorii-si-raspunsurile-date-la-solicitarile-cetatenilor-cu-privire-la-informatiile-de-interes-public/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/autoritatile-obligate-sa-publice-contractele-incheiate-cu-furnizorii-si-raspunsurile-date-la-solicitarile-cetatenilor-cu-privire-la-informatiile-de-interes-public/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/autoritatile-obligate-sa-publice-contractele-incheiate-cu-furnizorii-si-raspunsurile-date-la-solicitarile-cetatenilor-cu-privire-la-informatiile-de-interes-public/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/autoritatile-obligate-sa-publice-contractele-incheiate-cu-furnizorii-si-raspunsurile-date-la-solicitarile-cetatenilor-cu-privire-la-informatiile-de-interes-public/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW