Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


„Colectiv”, primul documentar românesc selectat în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 iulie 2019

Documentarul „Colectiv”, realizat de către Alexander Nanau, făcut în urma incendiului din clubul bucureștean în care 64 de oameni și-au pierdut viața în urmă cu 4 ani, este o premieră pentru istoria cinematografiei românești, având în vedere că este primul film documentar românesc selectat în cadrul Festivalului de la Veneția, conform organizatorilor festivalului.

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV, m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea”, declară Alexander Nanau, regizorul documentarului, citat de Europafm.ro.

Documentarul s-a realizat în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, iar din echipă fac parte 60 de oameni, din cinci țări și nouă naționalități.

Filmul va putea fi vizionat pe HBO GO și la HBO și va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din țară prin Alexander Nanau Production în parteneriat cu Voodoo Films.

Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015. În această tragedie și-au pierdut viața 64 de persoane, iar alte 146 au fost rănite.

Acuzații

Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. De asemenea, sunt cercetați și doi angajați ai ISU, Antonia Radu și George Petrică Matei, precum și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, potrivit site-ului Tribunalului București.

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW