Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Dezvăluiri din dosarul fostului șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor / ORNISS, ONPCSB și trei universități cer despăgubiri

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 ianuarie 2021 Etichete: , , ,

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București s-au constituit părți civile în procesul în care Laurențiu Baranga este acuzat de înșelăciune. Instituțiile cer restituirea banilor pe care fostul șef al ONPCSB i-ar fi câștigat folosindu-se de o diplomă falsă de bacalaureat. Parchetul General cere ca Baranga să plătească cheltuieli judiciare în valoare de 10.000 lei.

Diploma de bacalaureat a lui Laurențiu Barangă a fost anulată ca urmare a unei sentințe dispusă în dosarul în care fostul rector al universitatilor „Alexandru Ghica” si Europa Ecor, Mina-Silviu Dobronauteanu, a fost condamnat pentru coordonarea unei grupări care falsifica acte de studiu. În 2016, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Dobronauteanu la 3 ani și 6 luni de închisoare și a dispus, printre altele, desființarea unor documente care îi aparțin lui Laurențiu Barangă:

– diploma de bacalaureat, cu seria (…) (8/11.09.1999), emisă de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida;

– diploma de bacalaureat, cu seria (…) (8/11.09.1999), emisă de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, copie legalizată sub nr. (…) /10.12.2006 de notarul public (…);

– foaie matricolă, pentru clasele I–XII, emisă de Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida;

– certificat de naștere, seria (…_ copie legalizată sub nr. (…) /12.12.2006 de notarul public (…);

– certificat de competență lingvistică nr. (…) din 14.10.2005 emis de Universitatea Alexandru Ghica;

– cerere decan fără dată;

– cerere rector din 10.04.2008;

– diploma de licență, (matcă) seria (…) emisă de Universitatea Ecologică București;

– diploma de licență seria (….) emisă de Universitatea Ecologică București;

– foaia matricolă Extras din Registrul Matricol, Vol.I C, nr. (…)/2000, emisă de Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, din cadrul Universității Alexandru Ghica;

– diploma de studii postuniversitare cu seria (….) din 15.10.2009, emisă de Academia de Poliție Alexandru Ioan–Cuza;

– supliment la diplomă seria (…) emis de Academia de Poliție Alexandru Ioan–Cuza, București;

– diploma de doctor seria (…), emisă de Universitatea Valahia din Târgoviște;

– certificat de absolvire, seria (…) emis de Universitatea Națională de Apărare Carol I;

– foaie matricolă, seria (…) emisă de Universitatea Națională de Apărare Carol I;

– certificat de absolvire, seria (…) emis de Universitatea din Pitești;

– foaie matricolă, seria (…) emisă de Universitatea din Pitești;

– certificat de absolvire, seria (…) emis de Universitatea din Pitești;

– foaie matricolă, seria (…) extras din registrul matricol, vol.IV, nr. (…) emisă de Universitatea din Pitești.

Gruparea ar fi realizat în jur de 15.000 de acte de studiu false.

Dosarul în care Laurențiu Baranga a fost trimis în judecată s-a deschis ca urmare a unui denunț din 16 octombrie, în care se reclama că, în ciuda unei decizii definitive a instanței, acesta ar fi folosit acte de studiu anulate pentru continuarea studiilor și pentru ocuparea unor funcții.

Pe baza diplomei false de bacalaureat, Laurențiu Barangă ar fi indus în eroare mai multe instituții, acestea constituindu-se părți civile în dosar.

„Prin adresa nr. (…) din 05.11.2020, Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște s-a constituit parte civilă cu suma de 685.980 lei – total brut salarii, total brut spor doctor, contribuții unitate – și 74.972 lei cuantum bursă doctorală, reprezentând daune materiale, ca urmare a viramentelor efectuate de Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște în temeiul documentelor prezentate de BARANGĂ LAURENȚIU, dovedite ulterior ca fiind false.

Prin adresa nr. (…) din 21.10.2020, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București s-a constituit parte civilă cu suma de 36.146 lei, reprezentând drepturile bănești primite de la USAMVB ulterior sentinței penale nr. (…) /29.06.2016 (inclusiv contribuțiile angajatorului).

Prin adresa nr. (…) din 16.10.2020, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat s-a constituit parte civilă cu suma de 496.062 lei, compusă din: suma de 393.123 lei reprezentând contravaloarea salariilor brute plătite inc. BARANGĂ LAURENȚIU și încasate de acesta fără drept, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016 și respectiv suma de 102.939 lei reprezentând contravaloarea celor reținute și plătite de instituție pentru inc. BARANGĂ LAURENȚIU cu titlu de contribuții, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016.

Prin adresa nr. (…) din 09.12.2020 Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București s-a constituit parte civilă cu suma de 9.856 lei.

Prin adresa nr. (…) din 27.11.2020, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi bănești (salariu și contribuții) aferente perioadei 04.09.2020–08.10.2020″, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au cerut desfiinţarea unor documente ce au fost obţinute în baza celor falsificate, precum :

– duplicatul seria (…) la diploma de doctor seria (…), emis de către Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște;

– ordinul ministrului educației naționale nr. (…)/28.09.2017 privind acordarea atestatului de abilitare și conducător de doctorat emis pentru inc. BARANGĂ LAURENȚIU, în domeniul de studii universitare de doctorat „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Citește RECHIZITORIUL prin care Laurențiu Barangă a fost trimis în judecată.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 872 more Info to that Topic: mainnews.ro/document-dezvaluiri-din-dosarul-fostului-sef-al-oficiului-pentru-combaterea-spalarii-banilor-orniss-onpcsb-si-trei-universitati-ii-cer-banii-inapoi/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/document-dezvaluiri-din-dosarul-fostului-sef-al-oficiului-pentru-combaterea-spalarii-banilor-orniss-onpcsb-si-trei-universitati-ii-cer-banii-inapoi/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW