Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE: Viorica Dăncilă, votată de CEx-ul PSD candidat al partidului la alegerile prezidențiale/Da, cred că am șanse în fața lui Klaus Iohannis

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 23 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE 4:

Declarație Vioricăi Dăncilă la ieșirea de la CEx:

„Cred că am demonstrat că pot să-mi reprezint țara cu demnitate peste hotare. Cred că toate aceste lucruri vor fi apreciate de români. Cred că o campanie se poate face pe proiecte, nu pe jigniri și violență verbală. Un președinte trebuie să fie președintele tuturor românilor. Dacă am fost primul premier femeie, primul președinte de partid femeie, pot fi și primul președinte femeie.

UPDATE 3:

Viorica Dăncilă a fost votată în CEx-ul PSD drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Doar două voturi au fost împotriva ei.

UPDATE 2:

Biroul Politic Național al PSD a decis în urmă cu puțin timp că Viorica Dăncilă va fi candidatul PSD la prezidențiale. Propunerea BPN va fi ulterior votată în CEx.

UPDATE 1:

Gabriela Firea și-a retras candidatura în competiția internă pentru prezidențiale. Pentru că nu beneficiază de sprijinul filialor locale, Firea a decis să se retragă. Un alt candidat, Șerban Nicolae nici măcar nu este prezent la Biroul Politic Național. Astfel, drumul Vioricăi Dăncilă este liber, CEx-ul urmând să o valideze.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Social-democrații decid astăzi, în Comitetul Executiv, candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, urmând ca validarea acestuia să aibă loc în Congresul din 3 august. În competiție au rămas Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, dar și Gabriela Firea.

Context

Inițial, și-au manifestat dorința de a candida Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Liviu Pleșoianu și, mai târziu,Viorica Dăncilă. Ulterior, și Gabriela Firea s-a arătat interesată să intre în cursa pentru stabilirea prezidențiabilului. Mihai Fifor și Eugen Teodorovici s-au retras, amândoi afirmând că o susțin pe Viorica Dăncilă.

Ieri, cu o zi înainte de CEx, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Victor Ponta dar și cu Călin Popescu Tăriceanu. Discuțiile nu au avut însă niciun rezultat concret, fiecare parte susținându-și propriile opinii.

Război intern în PSD, între Dăncilă și Firea

Gabriela Firea și-a manifestat și ea dorința de a candida la prezidențiale, mizând pe gradul mare de încredere de care se bucură în rândul electoratului. Zilele trecute, între Firea și Dăncilă au fost mai multe schimburi de replici prin intermediul mass-media.  Gabriela Firea a acuzat-o pe Dăncilă că face aceleași jocuri pe care le făcea Liviu Dragnea, încercând să se impună ca și candidat din partea PSD prin alte metode decât cele democratice. Mai mult chiar, primarul general spune că Viorica Dăncilă nu a prezentat sondajele interne pentru că aceasta ar avea un punctaj mult prea mic.

Firea a spus, de asemenea, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraţilor de succes la alegerile prezidenţiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Premierul Dăncilă i-a transmis Gabrielei Firea că discuţiile despre candidatura la alegerile prezidenţiale trebuie avute în forurile statutare ale PSD, adăugând că atunci când cineva iese în spaţiul public şi îşi atacă preşedintele partidului o face pentru imagine.

Pentru a primi sprijinul filialelor din țară, zilele trecute, premierul a avut un turneu prin mai multe organizații județene. Însoțită de membrii Cabinetului său, Dăncilă încearcă să ia pulsul filialelor și să le convingă că reprezintă cea mai bună opțiune pentru Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, și Liviu Pleșoianu lansează acuzații la adresa Vioricăi Dăncilă, despre care spune că face jocurile lui Klaus Iohannis.

La ultimele negocieri, Viorica Dăncilă nu a reușit să primească sprijinul ALDE. Victor Ponta așteaptă și el evoluțiile din perioada imediat următoare

Dorința PSD de a merge la prezidențiale cu candidat propriu, a generat nemulțumirea liderilor ALDE care îl vor pe Tăriceanu drept candidat comun al alianței de guvernare. Potrivit ultimelor sondaje, Călin Popescu Tăriceanu stă mult mai bine în sondaje decât Viorica Dăncilă. Nemulțumit de decizia PSD, Varujan Vosganian a amenințat chiar că ALDE va rupe alianța.

Liderii PRO România au precizat și ei că ar dori un candidat propriu la prezidenţiale, senatorul Adrian Ţuţuianu afirmând că o candidatură independentă a Gabrielei Firea ar putea fi susţinută de partidul său, posibilitate infirmată însă de aceasta.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW