Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Mii de oameni protestează la Chișinău împotriva tentativei socialiștilor de a păstra controlul asupra SIS / Deputații opoziției au blocat tribuna Parlamentului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 decembrie 2020

Câteva mii de oameni s-au adunat joi în fața Parlamentului Republicii Moldova, la chemarea președintelui ales, Maia Sandu, pentru a protesta împotriva tentativei Partidului Socialiștilor, condus informal de Igor Dodon, de a trece Serviciul de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Parlamentului.

La miting participă mau mulți politici importanți, printre care Maia Sandu alături de la mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, și vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Cașu.

Opoziția a blocat tribuna parlamentului

În tot acest timp, în sala de ședințe a Parlamentului se dau lupte grele. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei Demnitate și Adevăr au blocat tribuna în încercarea de a împiedica activitatea legislativului. Pe ordinea de zi a ședinței se află proiectul de trecere a SIS în subordinea Parlamentului, dar și două proiecte prin care crește influența rusă în interiorul Republicii Moldova. Primul vizează introducerea limbii ruse în comunicarea administrativă iar cel de-al doilea urmărește eliminarea prevederilor din legea „anti-propagandă”, care restricționează difuzarea de canale de știri rusești. Ambele inițiative au fost lansate de deputați socialiști.

Context

În 2016, SIS a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, în urma unei înțelegeri perfectate de Vladimir Plahotniuc cu Igor Dodon. Trei ani mai târziu, după formarea coaliției de guvernare între PSRM, PAS și PPDA, SIS a fost trecut din nou în sub controlul președintelui Dodon. Acum, socialiștii încearcă păstrarea controlului asupra acestei instituții fundamentale în arhitectura de securitate a Republicii Moldova, după înfrângerea suferită de Dodon în alegerile prezidențiale. Pe 1 decembrie, un grup de deputați din PSRM și Partidul Șor au inițiat un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să treacă revină în subordinea Parlamentului.

Știre în curs de actualizare.

Sursa foto: Facebook / Partidul Acțiune și Solidaritate

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW