Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Eugen Teodorovici vrea ca studenții „să rămână un număr de ani să lucreze în România”, după terminarea facultății / Reacția studenților

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: ,

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar vrea ca facilitățile acordate studenților sa fie condiționate de rămânerea în țară după absolvirea studiilor. El spune că statul român cheltuie bani cu bursele, cu facilitățile pentru transport, cu împrumuturi pe termen lung pentru studii. 

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul finanțelor, la Antena 3.

El a mai spus că „nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală …Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a continuat Eugen Teodorovici.

Reacția studenților

În urma acestei declarații a ministrului de Finanțe, George Uzun, președintele Uniunii Studenților din România, a declarat pentru mainnews.ro că, înainte de a le cere studenților să rămână în țară, Guvernul ar trebui să creeze oportunități pentru studenți.

„Nu văd relevanța acestei afirmații în contextul dat, fiindcă nu poți îngrădi dreptul unui student de a pleca din țară dacă el consideră că are oportunități mai bune în străinătate. Cât despre salariile oferite de angajatorii din România, depinde de la fiecare domeniu în parte, din ce știu pe domeniu IT stăm foarte bine, dar avem multe alte domenii unde salariul nu este în corelație cu cheltuielile lunare. Am colegi care lucrează încă din timpul facultății și fac față cu greu acestor costuri. Ok, rămânem în țară, dar înainte de a ne cere acest lucru, să creeze oportunități pentru studenți.”, a declarat George Uzun.

În această perioadă, Guvernul caută soluții pentru a aduce bani la bugetul de stat, iar una dintre măsuri ar putea fi anularea călătoriilor gratuite pe calea ferată de care beneficiază studenții. Au mai fost vehiculate în spațiul public și alte măsuri de austeritate: impozitarea pensiilor mari, eliminarea programului „cornul și laptele”, dar și anularea programului „primul ghiozdan”

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW