Tuesday, November 26, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis, despre numirile politice de la Apele Române: Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă un afront adus cetățenilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 noiembrie 2020

După ce Recorder a relatat într-un material povestea lui Ovidiu Ianculescu, care susține că ar fi fost forțat să demisioneze din funcția de director al Sistemului de Gospodărie a Apelor Mureș în urma unor presiuni politice, președintele Klaus Iohannis s-a delimitat de astfel de numiri și i-a solicitat premierului Ludovic Orban accelerarea procesului de audit în sfera administrației publice.

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.
La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.

Context

Recorder a prezentat povestea lui Ovidiu Ianculescu, un inginer de 36 de ani care ar fi ajuns în anul 2019 director al Sistemului de Gospodărie a Apelor Mureș, fără să aibă afiliere politică.

A terminat o facultate de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație”, potrivit Recorder.

La începutul anului 2020, Ervin Molnar, membru PNL, a preluat conducerea Apelor Române. Ovidiu Ianculescu susține că s-ar fi trezit în birou cu oameni trimiși de Molnar care l-au pus să își dea demisia, deoarece postul său fusese promis unui alt liberal.

Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia”, a precizat sursa citată.

„Directorii ABA Mureș și SGA Mureș – NAȘ și FIN”

Ervin Molnar a reacționat printr-o postare pe Facebook și susține că fostul director al ABA Mureș, Cristian Bratanovici, l-ar fi pus pe Ianculescu, finul acestuia, în funcția de inginer șef al SGA Mureș, fără un concurs.

Aleg să vă spun o poveste reală: cea a fostului Director ABA Mureș și a Directorului SGA Mureș – NAȘ și FIN (în cazul în care nu știați). Și, ca într-o relație autentică de cumetrie, nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș. Cum? Simplu: din pix, fără concurs! Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici”, a scris Ervin Molnar, pe Facebook.

Bratanovici ar fi fost trimis în judecată la începutul acestui an într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, a precizat Molnar.

Între timp, nașul Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, este implicat într-un dosar de luare de mită. Ulterior, în 2020, dosarul penal a fost finalizat și trimis în judecată. La începutul aceluiași an, Cristian Bratanovici demisionează din funcția de la nivel central, dar și din cea de director ABA Mureș. La rândul său, finul își dă demisia din funcția de director SGA Mureș în același timp cu nașul său”, se arată în postarea lui Ervin Molnar.

„Manipulare facilă și pe alocuri ridicolă”

Recorder susține că mesajul postat de Molnar și comunicatul transmis de Apele Române ar ocoli „destul de stângaci elefantul din încăpere”, fiind o „manipulare facilă și pe alocuri ridicolă”.

Mesajul pe care l-ați postat – precum și comunicatul Apelor Române (instituție pe care o conduceți) – ocolește destul de stângaci elefantul din încăpere, mutând discuția spre rudele lui Ovidiu Ianculescu și încercând să-l discrediteze. Este o manipulare facilă și pe alocuri ridicolă, așa că vă invităm, încă o dată, să discutăm despre fapte”, potrivit răspunsului Recorder.ro.

Mai mult, aceștia arată că cel puțin 13 membri PNL au fost numiți în funcții de conducere a unor instituții județene și regionale de administrare a apelor.

Faptele spun că Ovidiu Ianculescu nu este membru în niciun partid politic și și-a ocupat funcția de director prin concurs, având în spate o pregătire de specialitate cu studii în domeniu. De asemenea, faptele arată că oamenii din corpul de control al instituției pe care o conduceți au intrat peste el în birou și i-au cerut demisia, după care pe postul său a fost numit un membru PNL, fără nicio pregătire în domeniu și fără niciun concurs”, a precizat Recorder.

Ulterior, Ovidiu Ianculescu a publicat o imagine în care apar numirile făcute în ultimul an în fruntea unor instituții din subordinea Apelor Române.

Nu fac politică (este cert ca aceștia au schimbat mulți directori cu carnet de partid la PSD) … Este doar PURUL ADEVĂR al schimbărilor făcute în ultimul an.. .. Mulți dintre cei semnalați mai jos sunt DETAȘAȚI… De la Senatul României… Nu detașați CA MINE la Baia Mare”, a scris Ovidiu Ianculescu, pe Facebook.

 

Materialul prezentat de Recorder poate fi urmărit aici.

Postarea lui Ervin Molnar poate fi accesată aici.

Comunicatul transmis de Apele Române poate fi accesat aici.

Răspunsul redacției Recorder poate fi accesat aici.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW